Încă un pompier bihorean, salvator şi în afara orelor de serviciu

1376
plutonier adjutant Bokucz Gheorghe
plutonier adjutant Bokucz Gheorghe

Siguranța semenilor reprezintă o preocupare primordială și constantă a pompierilor militari, atât pe timpul misiunilor, cât și în timpul liber, fapt demonstrat, încă o dată, sâmbătă, 5 octombrie, de plutonier adjutant Bokucz Gheorghe, conducător autospeciale și paramedic în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

În dimineața zilei de sâmbătă, 5 octombrie, plutonier adjutant Bokucz Gheorghe, aflat în timpul liber, a intervenit la un accident rutier produs în Oradea, la intersecţia străzii Henrik Ibsen cu Ovid Densuşianu, unul din cele două autoturisme implicate răsturnându-se în șanț, pe plafon.

Aflându-se în trafic, în zonă, fără a sta pe gânduri, plutonier adjutant Bokucz Gheorghe a oprit mașina pe marginea carosabilului și s-a deplasat la locul producerii accidentului pentru a evalua și ajuta victimele. Văzând că șoferul autoturismului răsturnat era în picioare, lângă autovehicul, conștient și cooperant, pompierul militar a procedat rapid la evaluarea stării de sănătate a pasagerei din dreapta, rămasă captivă în mașină, la anunțarea situației prin Sistemul Unic 112, la acordarea primului ajutor și la asigurarea condițiilor de siguranță a victimei până la sosirea colegilor mobilizați pentru gestionarea evenimentului.

Astfel, după efectuarea evaluării de specialitate, pompierul paramedic, ajutat de un alt om de bine de la fața locului, a desprins centura de siguranță și a așezat cu grijă victima pe plafonul mașinii (autovehiculul fiind răsturnat cu plafonul la nivelul solului), într-o poziție care să nu pericliteze starea de sănătate a femeii, a calmat-o comunicând în permanență cu aceasta, iar la rugămintea victimei, a sunat-o pe fiica acesteia pentru a o informa cu privire la producerea accidentului, spunându-i totodată tinerei, pentru a o liniști, că situația era sub control și că mama sa nu e în stare gravă. În tot acest timp, subofițerul a rămas în interiorul mașinii alături de victimă, monitorizând-o, iar la sosirea echipajului de descarcerare și a echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, și-a sprijinit colegii, acționând din interiorul autoturismului pentru evacuarea în siguranță a acesteia.
Femeia, care a suferit o fractură la cotul stâng și șoferul autoturismului au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.