1.5 C
Aleşd
luni, 11 decembrie 2023

Încă poți să-ți microcipezi câinele gratuit! Amenzile pentru patrupedele fără microcip ajung până la 10 mii de lei

Primăria Oradea le amintește deținătorilor și proprietarilor de câini că au obligativitatea, potrivit legii, să-și microcipeze patrupedele, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Pentru a veni în întâmpinarea acestora, municipalitatea a demarat, la începutul acestei luni, o campanie gratuită de microcipare, ceea ce înseamnă că toate costurile legate de această acțiune sunt suportate din bugetul local.

- Publicitate -

Așadar, orădenii pot să-și microcipeze câinii aparținând rasei comune sau metiși ai acestora în cadrul campaniei care se derulează prin intermediul a două cabinete veterinare care au încheiat contracte cu administrația locală. Foarte important de menționat este faptul că, de anul viitor, Primăria Oradea va continua cu o campanie de sterilizare gratuită, iar câinii care nu sunt microcipați nu vor putea fi sterilizați în cadrul acesteia.

În cadrul campaniei de microcipare, orădenii care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede se vor prezenta la cabinetul dr. Daiana Nășcan, iar cetățenii care locuiesc pe malul drept sunt arondați C.M.V. al dr. Sandor Benyovszki.

SC Premiere Vet Health SRL – dr. Daiana Nășcan

str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea

Program cabinet:

Luni – Vineri: 10:00 – 19:00

Sâmbătă: 10:00 – 13:00

Cabinet Medical Veterinar (CMV) –  dr. Sandor Benyovszki

str. Molidului 58, Oradea

Program cabinet:

Luni – Vineri: 08:00 – 12:00 și 17:00 – 18:00

Sâmbătă: 09:00 – 11:00

Conform OUG 155/2001, atunci când vorbim despre câinii de pe teritoriul României care au împlinit vârsta de cel puțin 3 luni, este obligatoriu ca ei să fie identificați cu o metodă recunoscută la nivel național și, ulterior, să fie înregistrați într-o bază de date națională (care se numește RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân). Aceasta este o responsabilitate ce îi revine proprietarului de drept al animalului, precum și proprietarilor temporari sau celor care gestionează adăpostul, în funcție de situația animalului.

Prin acest program, administrația locală dorește să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar și pierderea sau rătăcirea patrupedelor și, bineînțeles, facilitarea recuperării câinilor pierduți sau chiar furați.

Ce este microcipul?

Microcipul este un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la nivelul cefei patrupedului, procedura nefiind dureroasă.

Un microcip este alcătuit dintr-o combinație de 15 cifre care este unică – animalul dumneavoastră nu riscă să fie confundat cu niciun alt animal, din acest punct de vedere. Codul microcipului trebuie obligatoriu trecut în carnetul de sănătate, respectiv în pașaport (care este necesar doar dacă ieșiți cu câinele în afara țării), dar și în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Legislația prevede amenzi dure pentru stăpânii care nu-și microcipează câinii 

Potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deținătorii de câini din rase comune sau metiși au obligația sterilizării acestora. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,532FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI