În Bihor mai sunt 8 focare active de pestă porcină africană

521
Purcei

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici focare de boală în localitățile Almașu Mare (3 focare) și Săldăbagiu de Barcău (1 focare) ambele din comuna Balc.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, afost stinse 6 focare de PPA în localitățile: Crestur (1 focar) – comuna Abrămuț, Săcuieni (2 focare) și Ciocaia (3 focare) aparținând orașului Săcuieni, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru acestă localitate.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de 8, afectând următoarele localitățilocalitatea Cheț (1 focar) Municipiul Marghita, localitatea Șilindru (3 focare) comuna Șimian, localitatea Almașu Mare (3 focare) și localitatea Săldăbagiu de Barcău (1 focare) din comuna Balc.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total afondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.