Ilie Bolojan: Muzeul va funcționa ca un muzeu unificat, finanțat într-o formă combinată

126
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor

În ședința ordinară de astăzi de astăzi, 31 mai, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de asociere între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea pentru finanțarea în comun a noii structuri muzeale denumită „Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal”. 

Astfel, Municipalitatea va suporta cheltuielile de personal pentru angajații secției Muzeului Orașului Oradea (valoarea brută a venitului lunar/angajat, contribuția angajatorului, cheltuieli de deplasare), cheltuielile cu bunuri și servicii și cele de capital pentru dotarea secției Muzeului Orașului Oradea. 

Anual, la întocmirea bugetului de către Consiliul Județean Bihor, Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal va face o propunere de buget distinctă pentru secția Muzeului Orașului Oradea. Suma prevăzută va fi virată de către Municipalitate la fiecare început de trimestru (până pe data de 10 a primei luni din trimestru). La final de an, până pe 27 decembrie, Consiliul Județean Bihor va restitui Primăriei sumele neutilizate. 

Muzeul va funcționa ca un muzeu unificat, finanțat într-o formă combinată, atât de Consiliul Județean Bihor pentru spațiile care sunt în domeniul public al Județului Bihor, atât de Consiliul Municipal Oradea pentru spațiile aflate în proprietatea publică a orașului Oradea, cum este Palatul Princiar din Cetate. Având în vedere că Muzeul Francmasoneriei și Casa Darvas sunt proiecte realizate pe fonduri europene unde există o componentă explicită ca angajații care sunt prinși în indicatorii de performanță să țină de Primăria Oradea, aceste două structuri vor rămâne în gestiunea Fundației pentru Protejarea Monumentelor din Primărie. La expirarea celor cinci ani de la finalizarea acestor proiecte vor trece și aceste structuri în administrarea Muzeului Țării Crișurilor”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.