Ilie Bolojan: bugetul prevăzut pentru dezvoltare este de 574 milioane lei

480
Ilie Bolojan, și Călin Gal
Ilie Bolojan, și Călin Gal

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal au prezentat astăzi, 20 ianuarie, proiectul de buget pe anul 2022.

 

Comparativ cu anul precedent, veniturile prognozate pentru anul 2022 sunt cu 71% mai mari, de la 515 milioane lei, la 882 milioane. Cheltuielile de funcționare a aparatului propriu și a instituțiilor subordonate reprezintă aproximativ 35% din totalul veniturilor, respectiv 307 milioane lei. Bugetul prevăzut pentru dezvoltare este de 574 milioane lei.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a explicat care sunt sursele de venit în anul 2022: 

„Bugetul de venituri are două componente importante. O componentă o reprezintă sumele pe care le primim de la bugetul de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit – 148,1 mil, cotele din TVA – 209 mil și excedentul pe care l-am realizat în 2021, de 70 de milioane de lei. Restul veniturilor sunt fonduri europene pentru proiectele pe care le derulăm. Față de execuția de anul trecut, de 515 milioane lei, avem o creștere de aproximativ 71%”.

Investițiile reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Bihor, bugetul prevăzut în 2022 fiind cu 186% mai mare față de anul 2021. Suma prevăzută pentru investiții reprezintă 65% din totalul veniturilor.

Principalele investiții care vor fi derulate în acest an sunt legate de câteva domenii strategice pentru județul Bihor. În primul rând, este vorba despre circulația în județul Bihor, în zona metropolitană a Oradiei sau în zonele unde avem ambuteiaje mari în trafic. Apoi, este vorba de conectivitatea mare a județului Bihor, atât cea rutieră, cât și cea aeriană. Mai sunt prevăzute investiții pe partea de instituții de cultură, partea de patrimoniu, salubritate – curățenie și gestionarea deșeurilor, și alte proiecte care țin de extinderea rețelei de utilități în județul Bihor și de susținerea învățământului universitar”, a precizat în conferința de presă Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Cea mai mare pondere din bugetul propus la dezvoltare o au fondurile europene, de 316 milioane lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.