Ilie Bolojan anunță modernizarea drumului care leagă Bihorul de Cluj prin Muntii Apuseni

7165
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, anunță modernizarea drumului care va asigura legătura cu județul Cluj, prin Munții Apuseni.

Este vorba despre proiectul de modernizare a drumului forestier ce leagă zona Boga – Padis din județul Bihor, de zona Doda Pilii – Răchițele din județul Cluj.

“Dupa ce consiliile judetene din cele doua judete au asfaltat fiecare portiunile de drum judetean ce duc spre zona montana, a ramas un tronson de 10 km de drum forestier, din Padis pana in Ic Ponor. Modernizarea acestui tronson ar dezvolta turismul in zona muntilor Apuseni. Avem acordul de principiu al primariei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei in cea a Consiliului Judetean Bihor, in vederea modernizarii. In prima sedinta de Consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului”, spune Ilie Bolojan.

Pe lângă preluarea drumului forestier, care are o lățime de aproximativ 6 metri, mai trebuie preluat de la Ministerul Mediului câte doi metri, de o parte și de alta a actualului drum forestier, pentru a ajunge la lățimea de 10 metri necesară amenajării drumului județean.

“Am primit acordul ministerului pentru aceasta procedura si de saptamana viitoare vom initia demersurile necesare. De asemenea, e nevoie sa scoatem din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezinta suprafata totala a celor 10 km de drum nou. Vom impaduri o suprafata echivalenta in zona montana limitrofa in cursul anului viitor.

Ne propunem ca pana la mijlocul anului viitor sa avem toate aspectele juridice clarificate si sa terminam, in paralel, si studiul de fezabilitate. Estimam ca valoarea proiectului poate ajunge la 6 milioane euro, cam 600.000 de euro pe km de drum.

Odata cu lucrarile de modernizare vom amenaja si o zona de campare, ce va asigura conditii civilizate pentru turistii din zona Glavoi. Ne propunem ca in primavara anului 2022 sa incepem efectiv lucrarile. Multumesc primariei din Budureasa si celorlalte din zona pentru aceasta colaborare”, a completat pesedintele CJ Bihor.

Modernizarea drumului menționat va crește atractivitatea turistică a zonei, una dintre cele mai spectaculoase din România.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.