25.3 C
Aleşd
marți, 23 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Happening de Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși se aniversează în fiecare an în data de 21 martie, iar anul acesta, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria și Trupa Liliput a Teatrului Szgligeti s-au unit pentru a răspunde cu entuziasm provocării de a găsi moduri inedite prin care teatrul de păpuși să ajungă la micii spectatori.

Pentru a-l parafraza pe Paul Claudel, marionetele sunt cuvinte care acționează. Păpușile, prin această narațiune reală, pot întruchipa cotidianul la fel de bine precum pot aduce la viață basme și povești de demult. – spunea Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în mesajul scris cu ocazia Zilei mondiale a Teatrului de Păpuși 2021

Astăzi, când provocările fără precedent cu care ne confruntăm continuă, această artă atemporală vine în întâmpinarea noastră cu fragilitatea, imaginarul și simbolistica ei. Deoarece fiecare obiect ne vorbește atunci când e animat, actorii păpușari ai celor două trupe au găsit ca intermediar porumbelul alb, prin care să transmită mesajul ce poartă cea mai mare importanță anul acesta: pacea.

Parada păpușilor și marionetelor, evenimentul prin care această zi a fost marcată, însoțită de muzică și veselie, a pornit de la sediul celor două trupe, de sub pasajul Vulturul Negru, iar personajele deja cunoscute copiilor și tinerilor care frecventează spectacolele de teatru au străbătut strada Vasile Alecsandri, poposind în Parcul 1 Decembrie.

Norocoșii copii care s-au alăturat pe parcurs paradei, dar și cei pe care alaiul de personaje i-a surprins în Parcul 1 Decembrie, au avut ocazia să interacționeze cu păpușile cărora le-au dat viață actorii celor două trupe de teatru și au primit câte un porumbel din origami, simbol al păcii și empatiei.

Trupa Arcadia și Trupa Liliput au găsit mijloace de expresie comune pe care să le transforme în instrumentele unui limbaj universal, prin care să trasmită un îndemn pozitiv celor mai mici spectatori. 

𝘈𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘯𝘰𝘶 𝘢𝘯 2022 𝘧𝘢𝘤𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘰𝘤𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘥𝘦 𝘢 𝘥𝘰𝘳𝘪 𝘴̦𝘪 𝘥𝘦 𝘢 𝘴𝘱𝘦𝘳𝘢 𝘶𝘯 „𝘥𝘶𝘱𝘢̆”. 𝘕𝘦 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘳𝘦𝘨𝘢̆𝘴𝘪 𝘥𝘪𝘯 𝘯𝘰𝘶? 𝘗𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘤𝘳𝘦𝘥𝘦 𝘪̂𝘯 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘢𝘳𝘵𝘦𝘪 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘢 𝘥𝘦𝘱𝘢̆𝘴̦𝘪 𝘢𝘤𝘦𝘢𝘴𝘵𝘢̆ 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢̆ „𝘥𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵̦𝘢̆”, 𝘥𝘦 𝘢 𝘳𝘦𝘧𝘰𝘳𝘮𝘶𝘭𝘢, 𝘪̂𝘯 𝘨𝘦𝘴𝘵𝘶𝘭 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘢𝘭 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘯𝘵̦𝘦𝘪, 𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘶𝘭 𝘪̂𝘯𝘵𝘢̂𝘭𝘯𝘪𝘳𝘪𝘪 „𝘢𝘪𝘤𝘪” 𝘴̦𝘪 „𝘢𝘤𝘶𝘮”?𝘚𝘢̆ 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘯𝘵𝘢̆𝘮 𝘵𝘦𝘢𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘱𝘢̆𝘱𝘶𝘴̦𝘪𝘪, 𝘱𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘵𝘰𝘵 𝘴̦𝘪, 𝘱𝘦 𝘤𝘢̂𝘵 𝘱𝘰𝘴𝘪𝘣𝘪𝘭, 𝘪̂𝘯 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘧𝘰𝘳𝘮𝘦𝘭𝘦 𝘦𝘪, 𝘪̂𝘯 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘴̦𝘪 𝘪̂𝘯 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘭𝘪𝘮𝘣𝘪𝘭𝘦. – Dimitri Jageneau, secretar general al UNIMA.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,928FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI