Grefierii protestează în fața Prefecturii Bihor împotriva înghețării salariilor (video)

381
Grefierii protestează în fața Prefecturii Bihor împotriva înghețării salariilor (

Grefierii și polițiștii din Bihor protestează în fața Prefecturii Bihor. Aceștia cer eliminarea inechităților salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor și un salariu minim corelat cu cresterea prețurilor de consum.

„Nu protestăm pentru creșteri salariale, ci pentru a ne fi calculate correct salariile în raport cu prevederile legii salarizării și deciziile CCR și ÎCCJ și hotărârile judecătorești definitive ale instanțelor de judecată. Înghețarea salariilor și a sporurilor înseamnă menținerea dezechilibrelor din salarizare și generarea altora, inclusiv noi procese, noi despăgubiri și penalități ce vor fi plătite de statul român din banii contribuabililor. Salariile de încadrare ale grefierilor sunt greșit calculate încă din anul 2009, nici în prezent acestea nu sunt correct calculate, legea salarizării a plafonat salariile grefierilor prin aceea că a prevăzut un coefficient de ierarhizare mai mic, astfel că salariile sunt deja plafonate din ianuarie 2018”, a arătat Mărioara Mihoc, președintele sindicatului Sindjust Bihor – Oradea, afiliat Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Grefierii din Bihor au anunțat că au formulat un memoriu în care și-au prezentat revendicările, pe care îl vor depune la Prefectura Bihor.

De asemenea, membri Federației PUBLISIND (federatie la care este afiliat Sindicatul EUROPOL cu 7500 membri) protesteaza contra inghetarii salariilor si sporurilor, impotriva neindexarii pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si pentru o crestere a salariului minim corelata cu cresterea preturilor. Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.

“Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie. Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei”, transmit reprezentanții PUBLISIND.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.