FOCAR de pestă porcină africană într-o localitate din Bihor

1052

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 16.12.2021- 20.02.2022, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 7 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 14 focare de PPA.

 

În județul Bihor la data comunicării, este activ 1 singur focar de boală, ce afectează localitatea Rogoz – comuna Sâmbăta.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 3 cazuri, fiind afectate trei noi fonduri de vânătoare – FV 61 Ferice, FV 47 Crâncești și FV 54 Măgești, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost asanate 4 fonduri de vânătoare, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, estede 21 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și celecare au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.