6.5 C
Aleşd
miercuri, 17 aprilie 2024

Focar de pestă porcină africană în Bihor

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, după o perioadă de peste 4 luni de liniște epidemiologică, în care județul Bihor a fost liber de focare de PPA (pestă porcină africană), în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoarele naționale acreditate, în data de 19.03.2024, a fost diagnosticat 1 focar de PPA la porcii domestici.

- Publicitate -

Focarul a fost declarat în localitatea Ciocaia, oraș Săcuieni, localitate în care conform procedurilor specifice, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost depistat un caz la mistreț în fondul de vânătoare FV 8 Sântimbreu, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este în prezent de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,211FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
835CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI