Fetiță de 12 ani intoxicată cu monoxid de carbon salvată de pompieri

672
Smurd Aleșd
Foto caracter ilustrativ

Pompierii bihoreni au intervenit duminică seara, pentru salvarea unei fetițe de 12 ani, care s-a intoxicat cu monoxid de carbon în timp ce se afla în baie.

În seara zilei de duminică, 03 ianuarie a.c., în jurul orei 23.05, echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 Oradea a intervenit în localitatea Leș,comuna Nojorid, pentru salvarea unei minore, în vârstă de 12 de ani, care prezenta o stare generală de rău, dureri de cap și vărsături, în urma intoxicării cu monoxid de carbon, în timp ce se afla în baia locuinței, încăpere în care funcționa un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz. 

După acordarea primului ajutor calificat, minora a fost transportată de pompieri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

ATENȚIE: inhalarea monoxidului de carbon poate provoca decesul!

În acest context, pompierii militari bihoreni reamintesc cetăţenilor faptul că anual, în această perioadă, se produc situații de urgență ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate în unele cazuri cu pierderi de vieți omenești.

Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea inadecvată sau cu defecţiuni a sistemelor de încălzire (aparat de încălzire tip sobă pe gaz, centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, încălzitor instant pe gaz pentru apă, radiator cu petrol etc.) și utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire. 

În scopul prevenirii intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea, cu strictețe, a următoarelor măsuri:

• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

• Încăperile trebuie aerisite frecvent;

• Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

• Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;• Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor. 

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.