Festivitati dedicate omagierii eroului national Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan

94
 

Vineri, 24 iunie 2022, începând cu ora 13:00, va avea loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

 

Evenimentul se va desfășura la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian, municipiul Oradea, după următorul program:

13:00-13:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

13:02-13:05 – Intonarea Imnului național al României și imnul societății Cultural Patriotice 

​​„Avram Iancu”

13:05-13:20 – Te-deum în memoria eroului național Avram Iancu, sfințirea monumentului

13:20-13:30 – Alocuțiuni ale personalităților prezente

13:30-13:45 – Moment artistic

13:45-13:55 – Depunere de jerbe și buchete de flori la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian

13:55-14:00 – Defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare

La 24 iunie 1824, în satul Vidra din Munții Apuseni, s-a născut Avram Iancu – numit de moți „crăișorul munților”. În acea perioadă de cristalizare a spiritului românesc din Transilvania, Avram Iancu devine un lider pentru independența națională și culturală a românilor. 

La 30 aprilie 1848, în Duminica Tomii, a avut loc, la Blaj, o primă adunare a românilor transilvăneni, în cadrul căreia s-a hotărât organizarea, în luna mai a aceluiași an, a unei Mari Adunări Naţionale. Avram Iancu a adresat moților următorul apel: „Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că, lucrând pe nimica de vreo zece sute de ani în brazdele domnilor, ați plătit și de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de pe o zi pe alta, cu atât mai mult că l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri… Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând fără sfială ungurilor că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română și până ce nu va fi reprezentată în dietă”.

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848. 

„Crăișorul munților” s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

 

Urmărește-ne și pe Google News