Experiențe marcante cu COVID-19, mărturisite în dezbaterea LIVE

145
 

În cel de-al doilea episod al seriei de dezbateri „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, jurnalistul Octavian Haragoș i-a avut în platou pe dr. Iulian Zaporojan, medic infecționist la Spitalul Municipal Oradea și pe orădeanul Florin Vasile, fost pacient COVID-19.

Găzduită vineri seara de Primăria Oradea și transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea și pe alte canale online, dezbaterea s-a concentrat pe experiența celor doi invitați care au trecut prin boală, având o formă severă. De asemenea, s-a vorbit despre cât de importantă e vaccinarea și despre faptul că prezentarea la medic, după primele simptome ale infecției cu coronavirus, poate să facă diferența între viață și moarte,

‘’Dacă nu vom lua deciziile corecte, justificate medical, vom pierde membri de familie și asta e trist. Noi nu credem că pe noi ne poate atinge boala. Trăim timpuri grele, în care pandemia a împărțit societatea, a creat problememedicale, însă trebuie să înțelegem cât de important este să prevenim îmbolnăvirea’’, a explicat dr. Iulian Zaporojan, el însuși internat la ATI după ce contractase o formă severă a virusului.

Dr. Zaporojan: Am crezut că voi muri!

Medicul și-a împărtășit experiența traumatizantă de pe patul de spital și a vorbit despre cât de semnificativă este prevenția. De asemenea, dr. Zaporojan a explicat că, desi în unele țări cu rata de vaccinare ridicată numărul celor infectați crește din nou, mortalitatea se menține scăzută, un aspect considerat important de menționat.

‘’La început am crezut că voi aplica tratamentul pe care l-am aplicat pacienților și va fi bine. Am crezut că aveam imunitatea puternică, făceam sport, nu aveam factori de risc major, nu am tratament pentru nicio boală cronică, nu m-am îmbolnăvit la locul de muncă unde erau mulți pacienți infectați, ci în concediu. Am mers din rău în mai rău, desi luam tratament, care nu a funcționat. Am crezut că voi muri când am fost internat pe ATI. În starea de hipoxie, setea de aer e cruntă, creierul îți transmite că nu ai suficient oxigen. Am avut halucinații vizuale și sonore, iar experiența a fost tristă și dureroasă. Personalul medical a fost devotat, m-a ajutat din toate punctele de vedere, dar lupta este individuală, trebuie să lupți ca să trăiești.’’, a spus dr. Zaporojan.

Fost pacient: Unii își supraevalueză capacitatea

Și orădeanul Florin Vasile a crezut cu certitudine că virusul îl va ocoli și a refuzat să meargă la spital, până când starea lui s-a agravat. Bărbatul este de părere că decizia lui a fost greșită și îi sfătuiește pe alții să nu facă ca el.

Acestă încredere a durat 9 zile și cred că m-am aflat la câteva ore de a nu mai fi. La spital am ajuns într-o stare foarte gravă, saturația o aveam în jur de 60%, de abia mai stăteam în picioare, nu mai aveam putere. Repulsia de a merge la spital m-a ținut departe de acesta. Am avut posibilitatea să merg mai repede și totuși nu m-am dus. Familia m-a împins de la spate. Am zis să nu sune la salvare că o să-mi revin. A fost o încăpățânare, o prostie”, a declarat Florin Vasile, fost pacient cu COVID-19.

‘’La momentul actual, pot să spun că a încerca să dai peste cap știința nu e lozul câștigător. Nu vreau să discut despre motivele pentru care unii nu vor să se vaccineze. Din punctul meu de vedere, omenirea a ajuns la un moment de dezvoltare neegalat de altă perioadă a existenței noastre pe pământ. Am ajuns să învingem boli, care înainte decimau populația, cu ajutorul științei. Nu cred că semenii noștri au partea de teorie a conspirației în credința lor, pentru că știința e ceva palpabil, ci cred că își supraevaluează capacitatea lor ca indivizi’’, a mai spus orădeanul.

Boala trebuie tratată din fașă

La finalul discuțiilor, medicul infecționist a ținut să precizeze că dacă boala nu este gestionată corect de la debutul ei, sfârșitul poate să fie tragic. Drept urmare, cei infectați sunt sfătuiți să ceară asistență medicală de îndată ce observă că starea lor generală se alterează. Cât despre contraindicațiile la vaccin, dr. Zaporojan a explicat că vaccinarea poate fi indicată și pacienților cu alergii alimentare, respiratorii și alte alergii nelegate de cele menționate la contraindicații.

Email pentru întrebările cetățenilor

Campania de informare va continua cu alte douădezbateri, la care vor participa preoți și lideri ai comunităților religioase, precum și cadre medicale din prima linie. În toată această perioadă, răspunsuri la întrebările bihorenilor sunt oferite de către medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc, prin intermediul adresei de email [email protected], creată special în acest scop. Cetățenii vor mai putea trimite întrebări, pe durata acestei luni. 

Dezbaterea poate fi urmărită în întregime mai jos:

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.