Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea, în cadrul colaborării dintre cele trei instituții, invită instituțiile școlare gimnaziale și liceale din județul Bihor să se implice activ în activitățile desfășurate în cadrul proiectelor preventive „Mesajul meu Antiviolență” și „Școala fără Violență”.
În perioada februarie – aprilie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează o serie de activități informativ – preventive în școlile gimnaziale bihorene, pe teme referitoare la siguranța copiilor, menite să preceadă cele două concursuri preventive.
Primul concurs, „Mesajul meu Antiviolență”, adresat elevilor de gimnaziu, care se va desfășura în data de 21 martie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea, își propune să crească nivelul de siguranță a elevilor în spațiul public și privat, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi.
Cel de-al doilea concurs, regional „Școala fără Violență”, adresat elevilor de liceu, va avea loc în data de 4 aprilie, în aceeași locație. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale. Ocupantele primelor trei locuri pe județul Bihor vor participa la faza regionala a acestui concurs, care va fi organizată în municipiul Oradea, în cursul lunii mai.
Cele două inițiative urmăresc prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, domeniu care reprezintă o prioritate pentru Poliția Bihoreană. Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, co-organizatori ai proiectelor, au o experiență bogată în derularea de proiecte și campanii centrate pe informarea minorilor, pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar și pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie.
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate după acțiuni în care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive și cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, concursurile implică un număr mare de tineri care au libertatea de a alege mesajele și forma în care sunt transmise recomandările specialiștilor în prevenirea criminalității.
Elevii pot aborda transmiterea mesajului preventiv într-un mod creativ, prin combinarea educației cu arta teatrală. Încurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generației lor este benefică, aceștia devenind astfel mai conștienți și mai responsabili, atât față de conduita proprie, cât și față de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.
În proiectul „Mesajul meu Antiviolență” sunt invitați să participe elevii de gimnaziu din instituțiile de învățământ din judeţul Bihor, concursul adresându-se elevilor din clasele V – VIII. De asemenea, în proiectul „Școala fără Violență” sunt invitați să participe elevii din clasele IX – XII din instituțiile de învățământ bihorene.
Fiecare unitate de învățământ va putea participa, în cadrul proiectelor, cu câte un echipaj format din maxim cinci elevi. Fiecare şcoală va desemna echipa participantă, care va fi însoţită, obligatoriu, de un cadru didactic din unitatea de învățământ.
Ambele concursuri vor fi organizat pe trei probe:
1.Momentul artistic – realizarea unei scenete cu un mesaj clar împotriva violenței;
2. Realizarea unui afiș cu mesaj preventiv;
3. O probă de teorie, cu întrebări din domeniul prevenirii criminalității.
Înscrierile se pot face până în data de 10 martie.
Pentru detalii și informații cu privire la desfășurarea concursurilor, unitățile de învățământ interesate se pot adresa la numerele de telefon 0259/403.104 și 0259/403.103 – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.