Trei persoane au fost reținute, iar una dintre ele a fost arestată pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul”

471
retinut arestat poliţie-800x501
Foto caracter ilustrativ

Marți, 16 aprilie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au identificat un bărbat de 36 de ani, din comuna Dragalina, județul Călărași, un tânăr de 22 de ani, din comuna Lădești, județul Vâlcea și o femeie de 29 de ani, din municipiul București, bănuiți de comiterea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și instigare la înșelăciune în formă continuată”.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor îi bănuiesc pe aceștia că, în perioada aprilie 2017 – mai 2018, ar fi săvârșit șase infracțiuni de înșelăciune, complicitate la înșelăciune și instigare la înșelăciune, toate comise prin metoda „Accidentul”.

Bărbatul de 36 de ani, din comuna Dragalina, județul Călărași, este bănuit că ar fi apelat telefonic, la întâmplare, șase persoane din municipiul Oradea, județul Bihor și, sub pretextul că rude apropiate ale acestora ar fi suferit diverse accidente sau accidente rutiere, ar fi solicitat diferite sume de bani, pentru presupuse intervenţii medicale urgente, onorarii pentru avocaţi ori pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor, toate motivele invocate fiind fictive.

Același bărbat este bănuit că, pentru obținerea banilor, ar fi apelat la tânărul de 22 de ani, cercetat de polițiștii bihoreni în aceeași cauză. Tânărul este bănuit că s-ar fi deplasat în municipiul Oradea, s-ar fi prezentat la locuințele victimelor, declinându-și false calități și ar fi ridicat personal banii rezultați din infracțiunile de înșelăciune, pe care, ulterior, cei trei sunt bănuiți că i-ar fi împărțit.

Prejudiciul total cauzat astfel este de 26.400 de euro și 16.600 de lei.

Marți, 16 aprilie, în urma unei acțiuni desfășurată de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sector 2, din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și de la Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, au fost puse în executare două mandate de aducere, emise pe numele bărbatului de 36 de ani și a femeii de 29 de ani. Cele două persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în vederea audierilor.

Tot marți, 16 aprilie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor i-au reținut pe bărbatul de 36 de ani și pe femeia de 29 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Miercuri, 17 aprilie, aceștia au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea, cu propunere de arestare preventivă a celor două persoane. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului și a emis pe numele bărbatului de 36 de ani, din județul Călărași, un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, a fost propusă arestarea preventivă în lipsă a tânărului de 22 de ani, din județul Vâlcea, față de care instanța urmează să se pronunțe.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările în cauză sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și în vederea recuperării integrale a prejudiciului cauzat.

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de suportul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.