Două noi focare de pestă porcină africană, în Bihor

6140
pestă porcină africană

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în data de 04.12.2020, au fost diagnosticate la porcii domestici 2 (două) noi focare de boală, respectiv câte unul în localitățile Tămașda și Avram Iancu din Comuna Avram Iancu.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse toate cele 20 de focare de PPA declarate anterior datei de 04.12.2020, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Șilindru, Târgușor, Valea lui Mihai, Săcuieni, Cadea, Adoni, Șauaieu, Boianu Mare, Sălacea și Nojorid.

Numărul de focare de PPA active în județul Bihor este de 2 focare.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de evoluție a PPA, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11, cu mențiunea că a fost stins și ridicate măsurile de restricție pentru Complexul de vânătoare din cadrul fondului de vânătoare FV 12 Balc.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.