26.5 C
Aleşd
joi, 25 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Două noi focare de pestă porcină africană în Bihor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a declarat, pe baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naționale acreditate, apariția a două noi focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici în localitățile Ciocaia și Șilindru, în perioada 22 mai – 19 iunie 2024.

Specialiștii DSVSA Bihor au luat măsuri urgente pentru a controla situația, conform procedurilor specifice. Aceste măsuri includ punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, și efectuarea dezinfecțiilor în spațiile de cazare ale porcilor și în perimetrele potențial contaminate.

În aceeași perioadă, au fost eradicate patru focare de PPA în localitățile Tarcea și Galoșpetreu din comuna Tarcea, Cordău din comuna Sânmartin, și Hidișelu de Jos din comuna Hidișelu de Sus. În prezent, în județul Bihor sunt active șase focare de PPA la porcii domestici, afectând localitățile Ciocaia, Săcuieni, Sânicolaul de Munte și Șilindru.

În ceea ce privește porcii mistreți, nu au fost diagnosticate cazuri noi de PPA în această perioadă, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate rămânând la 25.

Toate animalele afectate sau suspecte de PPA, precum și cele care au venit în contact cu acestea, vor fi sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, cu condiția ca animalele să fie identificate și înregistrate conform legislației.

DSVSA Bihor subliniază că pesta porcină africană nu afectează oamenii și nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire pentru populație, dar virusul are un impact economic și social semnificativ.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,938FaniÎmi place
1,732CititoriConectați-vă
985CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI