Două incendii izbucnite duminică, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine

251
Atenție la coșurile de fum, evitați evenimente nedorite! Sfaturile pompierilor --->>> https://goo.gl/Xc1nR7
Foto © ISU Crișana
 

În seara zilei de duminică, 15 noiembrie, respectiv în cursul nopții de duminică spre luni, 16 noiembrie, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a două incendii, provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine.

 

​Primul apel, care sesiza producerea unei astfel de situații de urgență la o locuință din Sălard, a fost primit în dispeceratul inspectoratului în jurul orei 17.30, la fața locului deplasându-se cu operativitate, echipajele Gărzii de Pompieri Sălard.

​Incendiul a fost stins rapid, neînregistrându-se pagube. A ars funinginea depusă în interiorul coșului de fum.

​Cel de-al doilea apel primit prin Sistemul Unic 112, care semnala producerea unui eveniment similar la o gospodărie din localitatea Viișoara,  a fost primit în jurul orei 23.55. 

​La adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgență echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului ce se manifesta la camera centralei termice, cu pericol propagare la casa de care era lipită construcția afectată de flăcări.

​Pompierii militari au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la locuință, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.

​Au ars un cazan, un boiler, două scule-unelte, două elemente de mobilier, lemn de foc și două boxe audioaflate în interiorul camerei centralei termice.

​Din fericire, în urma producerii evenimentelor menționate, nu au existat persoane rănite.

Coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau neizolate faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor vă pot distruge agoniseala de o viață!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” readuce în atenția bihorenilor faptul că, astfel de evenimente nedorite sunt provocate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neasigurarea etanşării burlanelor şi a coşurilor de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate și neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori).

În acest context, în scopul preîntâmpinării unor astfel de situații de urgență,  reamintim cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; 

• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;

• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile de prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.