Două focare noi de pestă porcină africană în Bihor

2356
 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA), în județul Bihor, au fost diagnosticate două focare de PPA, ambele în localitatea Ciocaia- oraș Săcuieni, numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ fiind în prezent de 4, toate afectând localități aparținând orașului Săcuieni.

 

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilora spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, aufost stinse 12 focare de PPA în localitățile Cherechiu (comuna Cherechiu), Cubulcut (oraș Săcuieni), Curtuișeni și Vășad(comuna Curtuișeni), Tarcea și Galoșpetreu (comuna Tarcea), fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de 10.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această datăla nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 25.11.2019 și și sunt în curs de finalizare dosarele de despăgubire aferente celor două focare nou diagnosticate, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Totodată vă informăn că DSVSA Bihor, a accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în vederea creșterii capacității de diagnostic a PPA, precum și a operativității diagnosticării precoce a cazurilor de PPA din județ, un proiect în valoare de aproximativ 100.000 Euro, prin care se urmărește înființarea la nivelul laboratorului din cadrul DSVSA Bihor a unei secții moderne de diagnostic rapid a PPA bazată pe tehnici de biologie moleculară.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

 

Urmărește-ne și pe Google News