Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, s-a aflat marţi la Oradea

367
Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie

Marţi, 11 februarie, ora 12.00, la Instituția Prefectului – Județul Bihor a avut loc conferința de presă susținută de prefectul Dumitru Țiplea, având ca invitați pe directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu și pe directorul Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana, Silvia Barbu.

 

În prealabil, directorul general al A.N.M. Elena Mateescu, a participat la o ședință de lucru, solicitata de domnul Prefect, ca urmare a acurateții insuficiente a datelor meteorologice furnizate la nivelul județului Bihor la începutul lunii februarie.

În cadrul conferinței s-a anunțat o investiție de peste 5 milioane euro în echipamente pentru sistemul de colectare a datelor meteo în județul Bihor, care va începe în luna aprilie a acestui an și se va finaliza în următorii trei ani. Dotările vor fi sub forma a:
• 5 stații meteo de ultimă generație;
• un radar meteorologic precum;
• un sistem de detecție a fulgerelor.
Amplasarea echipamentelor a fost decisă cu consultarea prefectului Dumitru Țiplea. Cele 5 stații meteo vor fi amplasate, aproximativ, în următoarele zone:
• 2 stații între Oradea și Chișineu-Criș;
• 1 stație între Holod și Borod;
• 1 stație în zona Brusturi;
• 1 stație în zona Marghita – Otomani.
Radarul meteorologic  va fi poziționat pe Dealul Vântului urmând ca senzorul de detecție a fulgerelor să fie amplasat în Oradea.

Bihorul va deveni astfel singurul județ din țară care va beneficia de două radare și singurul județ din zona de Vest cu 12 stații meteo.

Prefectul Dumitru Țiplea a dat asigurări că Instituția Prefectului – Județul Bihor va face toate diligențele necesare pentru obținerea amplasamentelor noilor echipamente.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.