6.5 C
Aleşd
vineri, 29 martie 2024

Direcția de Sănătate Publică Bihor: există riscul carantinării unor localități

Având în vedere trendul de creștere a numărului de cazuri nou confirmate, a persoanelor internate în secțiile ATI ale spitalelor în județul Bihor, faptul că azi, 13.10.2021, în 58 unități administrativ-teritoriale ale județului Bihor se înregistrează o incidență cumulată pe ultimele 14 zile de peste 3 la 1000 locuitori, Direcția de Sănătate Publică Bihor reamintește locuitorilor județului faptul că respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii poate salva vieți și diminua suferința fizică printr-o limitare a răspândirii infecției COVID-19.

- Publicitate -

Atenționăm conducătorii instituțiilor publice și private că trebuie să asigure respectarea strictă, în incinta unității, de către toți angajații și vizitatorii instituției a măsurilor de limitare a răspândirii infecției COVID-19, cum ar fi: purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura, distanțarea socială, aerisirea, curățenia și dezinfecția spațiilor de lucru. Agenții economici din domeniul transportului de persoane trebuie să efectueze informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului de persoane (în special privind: purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura), să asigure măsurile de igienă și dezinfecție ale mijloacelor de transport și stațiilor de oprire în care se produc aglomerări de persoane, să optimizeze gradul și modul de ocupare în mijloacele de transport în comun.

Pentru populația generală, în limitarea răspândirii COVID-19 vaccinarea are un rol esențial și este completată de respectarea măsurilor specifice prevăzute de legislație. Hotărârea Guvernului României nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cuprinde măsuri pentru diverse sectoare de activitate adaptate la nivelul de incidență cumulată înregistrat. Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor aplică legislația națională și stabilesc măsuri specifice pentru fiecare localitate (unitate administrativ-teritorială) în funcție de evoluția în timp real a incidenței cumulate în ultimele 14 zile. Cu cât incidența cumulată în ultimele 14 zile are valori mai mari cu atât sunt mai mari limitările prevăzute de legislație privitor la desfășurarea unor activități. Pe măsură ce transmiterea bolii în comunitate este mai scăzută, ca urmare a respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii (vaccinare, purtarea corespunzătoare a măștii de protecție, distanțarea socială etc.) cu atât mai puține sunt restricțiile impuse pentru desfășurarea unor activități.

Avertizăm asupra faptului că dacă se va accentua transmiterea infecției COVID-19, datorită nerespectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii de către populație și agenții economici, se va produce creșterea incidenței cumulate în ultimele 14 zile la valori care vor necesita carantina zonală în condițiile art. 7 și 12 din Legea nr. 136/2020.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,169FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
594CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI