Din cauza Covid 19, medicii, asistenții, infirmierele și ceilalți angajați din sistemul sanitar nu mai au voie să lucreze și la al doilea job

371
Medic

Pe, 27 martie, prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin prin care, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază.

Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor.

Nerespectarea prevederilor ordinului de către angajații unităților sanitare de stat poate duce la aplicarea de sancțiuni legale, de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări și până la întocmirea de dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Ordinul Prefectului nr. 199 dispune, de asemenea, o serie măsuri pe care conducerea unităților spitalicești trebuie să le aplice pentru protecția personalului în această perioadă:

– reorganizarea programului și a permanenței personalului sanitar, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, atât în unitățile spitalicești publice, cât și în cele private;
– stabilirea unui program de activitate, cu respectarea timpului de odihnă necesar pentru personalul medical, astfel încât să se asigure rotirea acestuia;
– realizarea serviciului de gardă numai cu medici titulari;
– suspendarea contractelor individuale de muncă pentru efectuarea de gărzi cu cadrele medicale din afara spitalului;
– acoperirea necesarului de personal în situații speciale prin detașarea / delegarea de cadre medicale și nemedicale între unitățile sanitare.

Orice derogare de la prevederile prezentului ordin se face doar cu aprobarea dr. Carp Gheorghe, împuternicit să asigure coordonarea integrată a tuturor unităților sanitare din sistemul public din județul Bihor.

Menționăm că aceste măsuri au caracter excepțional și pun în aplicare Ordinul Comandantului Acțiunii – Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private.”

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.