Defilare cu tehnică de luptă, exerciții demonstrative de descarcerare, stingere a incendiilor, salvări de persoane, acordare prim ajutor calificat, desfășurate cu ocazia „Zilei Pompierilor din România”

129
ziua pompierilor din Romania
Foto © ISU Bihor

Exerciții de stingere a incendiilor, salvări de persoane de la înălţime, descarcerare, acordare a primului ajutor calificat, prezentare tehnică de intervenţie, defilare cu autospeciale de intervenție sunt doar câteva dintre activitățile pregătite de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, pentru bihoreni, cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”.

Vineri, 13 septembrie, pompierii militari vor sărbători „Ziua Pompierilor din Romania”, marcând 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment semnificativ al istoriei pompierilor români şi al istoriei naţionale: memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848, de cei 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi să înfrângă mişcarea revoluţionară românăș.

Cu prilejul „Zilei Pompierilor din Romania”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor va organiza vineri, 13.09.2019, o serie de activităţi ce vor include: depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, ședință festivă și competiții sportive, iar pentru cetățenii care doresc să sărbătorească ”Ziua Pompierilor din România” alături de pompierii militari bihoreni, la sediul unității și la sediile tuturor subunităților din județ se va organiza ”Ziua Porților Deschise”.

Totodată, în intervalul orar 18.00 -19.00, în municipiul Oradea, pompierii militari bihoreni vor defila cu un număr de 13 autospecialele de intervenție, pe traseul: strada Avram Iancu- strada Traian Moşoiu- Piaţa Independenței – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Strada Nufărului (până la sensul giratoriu din zona Selgros)- Bulevardul Dimitrie Cantemir – Piața Independenţei – strada General Magheru – Calea Republicii – Piața București – Bulevardul Ştefan cel Mare – strada Transilvaniei – Bulevardul Dacia – Bulevardul Decebal- strada Avram Iancu.

La sediile subunităților din județ, activitățile aferente ”Zilei Porților Deschise”, vor include exerciții demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă și sesiuni de informare preventivă, desfășurate în intervalul orar: 10.00 -14.00.
La sediul inspectoratului, respectiv al Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, situat pe strada Avram Iancu, nr.9, Oradea, activităţile destinate vizitatorilor se vor desfăşura după următorul program:

10:00 – 14:00 • Prezentarea tehnicii de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotare;
10:00 – 14:00 • Activităţi pentru copii: acţionarea asupra unor focare la macheta căsuță cu refularea apei prin pistol de înaltă presiune în 10 secunde;
• Atelier de prezentare a noţiunilor de prim-ajutor de bază;
• Consolidarea cunoștințelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi a regulilor de comportament în cazul producerii unor situaţii de urgență, prin sesiuni interactive la punctul de informare preventivă;
10:30 • Prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie;
11:00 • Exerciţiu demonstrativ de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier;
11:30 • Exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul autospecialei de lucru la înălțime;
12:30 • Exerciţiu demonstrativ de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier;
13:00 • Prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie;
13:30 • Exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul autospecialei de lucru la înălțime;.
Persoanele interesate vor putea, de asemenea, să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.