Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi

182
 

În perioada decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021, au fostangrenați în Campania  „Zonele vulnerabile sub lupaPoliției Locale” în special polițiștii locali din cadrulCompartimentului Protecția mediului (Poliția Ecologică), sprijiniți de celelalte efective ale Poliției Locale Oradea aflate în teren.

Ideea campaniei a pornit de la constatarea faptului că, din cele 800 de incinte destinate depozitării deșeurilor din cartierele de blocuri, la aproximativ 100 dintre acesteaapar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deșeurilor.

Astfel, acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în aceastăperioadă pe toată raza municipiului Oradea, cu precădereîn cele 100 de zone vulnerabile identificate anterior.

”Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi, nu doarde firmele de salubrizare. Considerăm că într-un orașcivilizat cum este Oradea, nu ar trebui să fie nevoie de aplicarea măsurilor coercitive din partea Poliției Locale. Avem încredere în spiritul civic și mizăm pe buna credințăa fiecărui orădean”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Rezultatele acțiunilor Poliției Locale s-au concretizat  înverificarea a mai mult de 500 de incinte de colectare a deșeurilor, principalele probleme constând în depozităriilegale de deșeuri adiacent incintelor de colectare șidepozitare. În acest sens operatorul de salubritate a fostsolicitat să acționeze punctual în 203 situații pentrucurățarea și igienizarea zonelor cu probleme.

De asemenea, au fost identificate incinte de colectare șidepozitare deșeuri cu defecțiuni la sistemul de închidere, incinte de colectare și depozitare deșeuri murdare saupersoane care extrag deșeuri din recipienții de precolectare lăsând în urmă mizerie.

În urma controalelor efectuate au fost surprinse, identificate și sancționate 26 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv în afara incintelor de colectare șidepozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fostsancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei, fiind determinate să depoziteze corect deșeurile.   

În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite119 procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor HCL nr.861/2020 privind aprobarea regulamentului serviciului de salubrizare a municipiului Oradea, din care: 21 amenzicontravenționale în valoare de 12.900 lei și 98 avertismente scrise, din care 82 aplicate asociațiilor de proprietari, iar 16 persoanelor fizice sau juridice – utilizatoriai serviciului public de salubritate.

În ceea ce privește nerespectarea prevederilor HCL nr. 873/2018 pentru aprobarea Regulamentului privindadministrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecțiamediului în Municipiul Oradea, au fost aplicate 11 sancțiunicontravenționale, din care 5 amenzi în cuantum total de 7000 lei și 6 avertismente. 

Activitatea polițiștilor locali va continua în această direcțiepe întreg parcursul anului 2021.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.