CUPA „SPERANȚA” LA TABLE EDIȚIA A IX-A

398
 

Început cu 9 ani în urmă, ca un joc de divertisment, pe marginea bazinului de la Spitalul de Recuperare Felix, de către câțiva pasionați de jocul de table, s-a transformatrepede într-un joc organizat unde orgoliul și pariurile de  invincibilitatea au fost elementele care au stat la baza unui campionat ce a devenit  tradiție.

Grupul de inițiativă alcătuit din: Damian Vasile, Molnar Daniel, Răcuciu Nicolae, Malinceanu Constantin, au atras în practicarea acestui popular sport, într-o locație mai puțin adecvată, spital, un număr tot mai mare de pacienți, mulți cu dizabilități motorii, imobilizați  în cărucioare. S-a alcătuit un regulament, pentru că jocul de table se practică peste tot cu reguli diferite, care a stat la baza desfășurării în condiții corecte a jocurilor și desemnarea celor mai buni și norocoși câștigători, care au fost răsplătiți cu diplome și cupe. Ceremonialele de premiere, care au devenit cu timpul evenimente , au atras pe lângă concurenți , alți pacienți și chiar personal al spitalului. Au onorat prin prezența lor festivitățile de premiere, conducerea spitalului prin persoanele managerului și a directorului medical. Depășind  caracterul sportiv și de divertisment, campionatul de table a îndeplinit și alte conotații de ordin medical, terapie ocupațională prin joc pentru pacienții cu dizabilități și nu în ultimul rând, un rol de socializare și creare de relații interumane. Organizatorii au acordat o atenție specială pacienților aflați în cărucioare, care au fost integrați și tratați fără deosebire în „familia” jucătorilor de table. Întrunind acordul deplin al jucătorilor și pentru permanentizarea campionatului s-a creat o asociație sportivă, cu activitate periodică cu numele simbolic „Speranța” . Începând cu ediția a IV-a, asociația a primit un important aliat, Asociația „Sănătatea Ta” condusă de  sufletista  d-nă  Camelia Pășcui, cu o mare deschidere și dragoste pentru ajutorarea celor aflați în suferință. Domnia sa a reușit să facă cunoscut acest demers medicalo-sportiv  și să atragă sponsori care să aducă zâmbete pe chipul celor suferinzi și să răsplătească eforturile jucătorilor antrenați în această competiție. De-a lungul celor 9 ediții, între jucători s-au închegat adevărate prietenii, care funcționează și în restul anului. Un tânăr pacient imobilizat în cărucior, a recunoscut faptul că pentru el, campionatul anual de table desfășurat la Spitalul de Recuperare Felix, a devenit o preocupare permanentă și așteaptă cu nerăbdare perioada de desfășurare a campionatului. Este un mare lucru, că printre preocupările sale, campionatul de table a devenit o prioritate. Nu trebuie să uităm faptul că posibilitatea organizării acestei manifestări în fiecare an, este posibilă doar prin înțelegerea domnilor doctori care prin programările pentru recuperare fac posibilă întâlnirea organizatorilor și a jucătorilor pasionați. Este un adevărat parteneriat benefic pentru crearea unui cadru de destindere și recuperare medicală  prin joc. I

EDIȚIA A IX-A

S-a desfășurat în perioada 24 – 28 iulie 2017. Sau înscris în competiție 18 concurenți dintre care 6 în cărucioare și 4 femei. Celor 8 jucători vechi li sau alăturat alți 10 noi pasionați care vor mări marea familie a jucătorilor de table. Competiția se desfășoară pe baza unui regulament, acceptat de concurenți, în care se alcătuiesc grupe de 4-5 jucători în funcție de numărul celor înscriși. La această ediție sau alcătuit 2 grupe de câte 4 și 2 grupe de câte 5 jucători, prin tragere la sorți,  care au jucat după sistemul fiecare cu fiecare. Câștigătorii grupelor și-au disputat semifinalele  și finalele.  Câștigătorii acestei ediții au fost:  Locul I- Damian Vasile;  Locul II a revenit lui Vâlceanu Marius, locul III a fost ocupat de Gagea Ioan.  Iar poziția a IV-a , de Butcă Petrică. Premierea a fost oficiată de d-na conf. univ. dr. Ramona Nicoleta Suciu, managerul spitalului, de șef de lucrări, dr. Felicia Cioară, director medical, și d-na Camelia Pășcui președinte al Asociației „Sănătatea Ta”. Au onorat evenimentul d-l Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin și unii sponsori. Toți concurenții au fost răsplătiți cu cadouri din partea sponsorilor și diplome, iar câștigătorii au primit frumoase cupe și diplome. Sponsorii de tradiție au fost societățile comerciale:  Selgros, Orin, European Drinks, Avon, Asociația „S.O.S.Autism ” și nu în ultimul rând cofetăria „Danesa” care a îndulcit sfârșitul ceremoniei cu un apetisant și gustos tort. oferit în fiecare an. În discursul său d-na manager Ramona Nicoleta Suciu, a menționat importanța acestui campionat, în special pentru pacienții cu diferite dizabilități și a confirmat tot sprijinul conducerii  pentru continuarea acestui eveniment medicalo-sportiv, care este o complementaritate a tratamentului medical prin terapia ocupațională. Amintește că anul viitor vor fi 2 aniversări jubiliare atât a Spitalului, la 30 de ani de existență, cât și a campionatului  de table, ajuns  la ediția a X-a. În spiciul său, d-na Camelia Pășcui a reiterat importanța pe care Asociația ”Sănătatea Ta”o acordă celor aflați în dificultate și suferință și va continua demersul de atragere a noi sponsori  la astfel de activități. D-nul Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, a felicitat organizatorii și concurenții , promițând că din anul viitor se alătură cu mare drag sponsorilor nominalizați, considerând că un astfel de eveniment merită sprijin și trebuie popularizat. În încheiere, a fost anunțată perioada ediție jubiliare, care va avea loc în perioada 31 iulie – 3 august 2018.

Nicu Răcuciu

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.