Polițiștii de prevenire bihoreni recomandă cetățenilor cum să prevină victimizarea în mediul online, în cadrul unei campanii europene de prevenire a fraudelor pe internet.
În luna iunie a.c., la nivelul a 28 de state europene a fost lansată simultan Campania de prevenire şi conştientizare a fraudelor în mediul online intitulată generic #BuySafe, PaySafe, iar în această perioadă este organizată Operaţiunea E-Commence 2018, o acţiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor pot fi sustrase pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.
Poliţia Română s-a alăturat acestui demers şi promovează pe teritoriul naţional, prin intermediul mediului on-line sau în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul Europol.
Mesajul campaniei preventive este promovat în județul Bihor de poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. În cadrul întâlnirilor cu cetățenii, polițiștii bihoreni oferă recomandări prețioase, care să prevină victimizarea acestora prin acest gen de infracțiuni.
Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online. Pentru a efectua cumpărături on-line în siguranţă, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vă recomandă:
– Cardul bancar este la fel de valoros ca și contul bancar. Este important să avem grijă de el!
– Nu nota codul PIN și nici nu îl salva în memoria vreunui dispozitiv!
– Nu transmite codul PIN niciunei persoane!
– Memorează numărul de contact de la bancă pentru a bloca plățile neautorizate!
– Semnează în locul prevăzut pe reversul cardului!
– Citește termenii și condițiile de folosire a cardului tău!
– Păstrează cardul întotdeauna în posesia ta!
– Setează limite la efectuarea de cumpărături și la retragerea de numerar în concordanță cu nevoile tale!
– Protejează-te de furtul din buzunare, mai ales când te afli în locuri aglomerate!
– Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
– Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
– Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
– Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.
ATENȚIE!
– Doar infractorii îți vor cere să transmiți prin e-amil sau prin telefon detaliile de conectare la contul tău online banking sau detaliile cardului. Banca sau structurile de aplicare a legii nu îți vor cere niciodată în acest mod detalii despre card sau detalii de conectare;
– Dacă ai furnizat detaliile de conectare la contul tău online banking sau date despre cardul bancar unei terțe părți, anulează-ți cardul și contactează de urgență banca emitentă!.