Cultură’n Șură și ropotele de aplauze din satele bihorene

402
Cultură’n Șură
Foto ©️ Cultură’n Șură

Aproape 300 de spectatori din comunele Tinca, Cociuba Mare și Husasău de Tinca au participat în perioada 26-28 iulie la trei reprezentații gratuite ale comediei „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, susținute de Cultură’n Șură. „A fost super!… Teatrul nu moare…trebuie doar adaptat! Cultura trebuie să fie accesibilă! Mulțumesc pentru ora de deconectare de la grijile cotidiene! Felicitări și la cât de multe spectacole reușite!” a transmis pe pagina de facebook Mihai Nichitescu, un spectator care a venit dintr-un sat învecinat special pentru a participa la evenimentul din Husasău de Tinca.

 

La Tinca, publicul este oarecum obișnuit cu teatrul pentru că această comună are propria trupă, TincART, alcătuită din elevii liceului din localitate. Din acest motiv, jocul actorilor a fost urmărit cu mult mai multă atenție la detalii decât în alte părți. Coordonatorul trupei locale spune că a fost cea mai bună versiune a piesei pe care a văzut-o până acum.

A fost o onoare pentru noi să îi vedem jucând la Centrul Cultural Tinca pe cei de la Cultură’n Șură. Am un termen de comparație în ceea ce privește piesa pentru că am jucat-o cu actorii mei, în urmă cu 7 ani și am văzut spectacolul pus în scenă și la Oradea, și în Ungaria. Dar acesta a fost cel mai reușit pe care l-am văzut. Actorii sunt foarte buni și i-au fascinat pe elevi, iar publicul a fost foarte activ și a reacționat foarte bine. A fost un eveniment deosebit pentru Tinca și ne dorim să îi mai găzduim pe cei de la Cultură’n Șură și anul viitor. Până atunci, voi merge cu membrii trupei noastre să vedem și spectacolul de la Salonta”, afirmă Iuliu Orban, coordonatorul trupei TincAR și referent cultural în cadrul Primăriei Tinca.

La Cociuba Mare, în Căminul cultural, copiii au fost cei mai dornici să vadă un spectacol de teatru jucat chiar la ei în comună.

Au fost în jur de 40-50 de copii, mai mulți decât adulții. Copiii s-au bucurat foarte mult de spectacol. La final, au rămas șă le ceară autografe actorilor și să se fotografieze cu ei. În schimb, îi invitam pe unii dintre adulții care treceau pe lângă Căminul Cultural să intre în sală, dar unii spuneau că teatrul nu e pentru ei. Au fost însă și persoane care au venit special din Oradea ca să vadă spectacolul jucat în satul natal. Din experiența avută acum, sunt convinsă însă că dacă vom mai găzdui și anul viitor un spectacol Cultură’n Șură vom ști să ne organizăm în așa fel încât locuitorii comunei să răspundă mai bine la un astfel de eveniment cultural”, consideră Dorina Trif implicată în organizarea spectacolului din partea Primăriei Cociuba Mare. 

Este al doilea an consecutiv în care magia teatrului ajunge în curtea Anei Luchi din Husasău de Tinca: „Sunt foarte iubiți și apreciați aici, la noi. Florentina Năstase i-a cucerit pe toți cu interpretarea ei, dar mai ales pentru că i-a întâmpinat înainte de spectacol și a stat de vorbă cu ei. O femeie de 70 de ani tocmai venise de la copiii ei și era obosită, dar a venit la spectacol și ne-a mulțumit că am adus teatrul în comună. Au fost și membri ai comunității rome. A fost frumos pentru că nu a contat cine, din ce mediu vine. Toată lumea s-a simțit relaxată, bucuroasă și mai unită în acest mediu cultural”, spune Dorin Negrău, co-organizator, fondator al Centrului de conectare la viața simplă. 140 de spectatori au asistat la reprezentația spectacolului, atât membrii ai comunității cât și din vecinătate.

„Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, cu actorii Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente în regia lui Victor Olăhuț este unul dintre cele mai de succes spectacole produse de Cultură’n Șură. A fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București și a obținut de-a lungul timpului numeroase premii. Din anul 2020 figurează și în Arhiva Națională de Televiziune a TVR.

„Teatru în satele bihorene” este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bihor și susținut de Kaufland România.

Parteneri în acest proiect au fost Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, Primăria Cociuba Mare, Primăria Comunei Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Cociuba Mare, Trupa TincART, Liceul Teoretic Nicolae Jiga, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Romania Educab, Cento Group, Daisler Print House, Teatrul de Artă București

Nu ratați cel mai nou spectacol Cultură’n Șură la Salonta!

La invitația Complexului Muzeal al Municipiului Salonta și cu sprijinul primăriei locale, echipa Cultură’n Șură va fi prezentă pentru prima dată în curtea Muzeului Țăranului Român joi, 11 august 2022, de la ora 21.00. Este o excepție de la tradiția de a juca în mediul rural însă evenimentul cultural va fi găzduit de un spațiu emblematic pentru viața la țară – Muzeul Țăranului Român din municipiul Salonta.

Spectacolul „Mama Griguță”, în regia lui Victor Olăhuț a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” ediția 2021 și a fost produs în parteneriat cu Teatrul de Comedie din București. În distribuția spectacolului sunt actorii Marin Grigore, Mircea Gligor, Florentina Năstase, Ana Turos, Iulian Gliță și Bogdan Costea. Textul spune povestea lui Suzanne, fiică de orășeni cu stare care a fost lăsată de la naștere în grija unei familii de țărani, iar cînd părinții vin să o recupereze opt ani mai târziu au parte de o surpriză de proporții. Tema abordată este una actuală, aducând în atenția publicului efectul migrației forței de muncă asupra copiilor lăsați acasă. Încurcăturile de situație, travestiurile și jocurile de cuvinte fac din acest spectacol o comedie savuroasă. Intrarea este gratuită.

Evenimentul se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Salonta – Nagyszalonta Polgármesteri Hivatala, Viorica Samson-Manea, Teatrul de Comedie București, Ebagaje.ro, Tur Cento Trans, Romania Educab, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

 

Urmărește-ne și pe Google News