Creşte numărul de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2 în şcolile din Bihor! Au fost diagnosticați cu COVID preșcolari și elevi

1753

Inspectoratul Școlar Județean Bihor monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județul Bihor, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice. 

Prin urmare, astăzi, 21 septembrie, în conformitate cu Hotărârea CJSU Bihor Nr. 29 se înregistrează următoarea situație:

 726 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

 5 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

– 1 structură de învățământ preșcolar de la Liceul Teoretic ”Horvath Janos” Marghita este închisă temporar.

În urma analizei raportărilor privind cazurile de îmbolnăvire în rândul elevilor și profesorilor de la nivelul unităților de învățământ din județul Bihor a rezultat următoarea situație:

Au fost diagnosticați cu COVID preșcolari și elevi de la: Școala Gimnazială Oltea Doamna Oradea(un elev), Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea(un preșcolar), Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” Oradea(un elev), Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea(un elev), Școala Gimnazială nr. 16 Oradea(un elev), Școala Gimnazială nr. 1 Abram(1 preșcolar), Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Oradea(un elev), Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Popești(un elev), Liceul Teoretic ”Horvath Janos” Marghita (un elev), Liceul Tehnologic ”Felix” Sânmartin (un elev).

În ce privește personalul didactic, au fost confirmați cu COVID profesori de la: Liceul Tehnologic ”Felix” Sânmartin, Școala Gimnazială nr. 16 Oradea (un cadru didactic), Liceul Teoretic ”Horvath Janos” Marghita(3 educatoare), La GPP Nr.1 Tileagd (un cadru didactic).

În toate cazurile s-au luat măsurile necesare impuse de reglementările în vigoare. În nicio situație sursa îmbolnăvirii nu a fost comunitatea școlară. La nivelul unităților de învățământ se monitorizează modul în care se desfășoară procesul instructiv educativ și se respectă regulile de igienă și distanțare. În funcție de situația cazurilor înregistrate, avem în prezent grupe sau clase aflate în izolare, respectiv structura de învățământ preșcolar a Liceului Teoretic ”Horvath Janos” Marghita.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

De asemenea, menționăm faptul că în unitățile de învățământunde se efectuează lucrări, conducerile acestora au gestionat foarte bine situațiile astfel încât procesul de învățare să fie foarte puțin afectat.