Credit de 20 de milioane de euro pentru investițiile prioritare din Bihor

214

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de astăzi, 29 noiembrie, contractarea unui credit de investiții în valoare de 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro. 

Scopul acestui credit este asigurarea unor surse de finanțare suplimentare pentru realizarea obiectivelor de investiții publice de interes local, prioritare pentrujudețul Bihor. În acest sens, au fost trimise invitații către șase bănci comerciale din România. 

Lista de obiective cuprinde finanțarea a nouă investiții: (1) Campus școlar pentru învățământ special din Municipiul Oradea, (2) centura Oșorhei din Zona Metropolitană Oradea și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel, (3) centurile din ZMO – Nojorid și Sântandrei, (4) creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea, (5) dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea, (6) reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, (7) modernizarea DJ 797A Bicaciu – Ianoșda, (8) reabilitarea DJ 792A Beliu – Tinca – Leș și (9) înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Fondurile rambursabile vor asigura continuarea lucrărilor la proiecte deja începute, cum este Campusul pentru învățământul special, și demararea unor proiecte aflate în procedură de licitație, cum sunt centurile metropolitane și reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca. 

Există, de asemenea, posbilitatea accesării fondurilor europene pentru unele obiective propuse, însă semnarea unui contract de finanțare ar putea fi posibil spre finalul anului 2022 sau în 2023. Creditul de 20 de milioane de euro va putea susține demararea lucrărilor, până la obținerea finanțării europene.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.