Copiii au fost învățați de pompierii militari să prevină “ghinionul”

279
Copiii au fost învățați de pompierii militari să prevină “ghinionul
Foto © ISU Bihor

Copiii prezenţi joi, 08 august, între orele 14.00.-16.00, la Ștrandul Dinamo din municipiul Oradea, au fost angrenaţi de către pompierii militari într-o serie de activităţi plăcute şi interactive, menite a-i învăţa să-şi protejeze viaţa şi sănătatea.

În data de 08 august, personalul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” al judeţului Bihor și pompierii Detașamentului 1 Oradea au fost prezenți la Ștrandul Dinamo din municipiul Oradea, unde au pregătit 65 de copii în domeniul situațiilor de urgență.

În cadrul acestei acțiuni, care face parte din seria activităților derulate în contextul “Zilei Informării Preventive”, marcată, începând cu anul 2011, în fiecare zi de marţi 13, cei mici, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, au fost familiarizaţi cu măsurile de preîntâmpinare a situaţiilor de urgenţă, în special a incendiilor şi a înecului, pompierii militari antrenându-i pe copii în discuţii şi activităţi cu caracter educativ, stimulându-i astfel să concluzioneze ei înşişi asupra pericolelor la care s-ar expune prin nerespectarea regulilor preventive specifice situaţiilor de urgenţă menţionate, analizate într-o manieră adaptată vârstei lor.

Prin intermediul poveștilor cu tematică specifică, a exerciţiilor practice şi al jocurilor pregătite special pentru ei, copiii au învăţat cum să se comporte adecvat pe timpul producerii unui incendiu, cum să prevină înecul, cum să sesizeze situațiile de urgență ș.a.m.d., pompierii militari abordând totodată și informații aferente Campaniilor„Risc. Siguranţa nu este un joc de noroc!” și “Urgenţa este pentru Urgenţe”.

De asemenea, pompierii au organizat un concurs pentru cei mici, în cadrul căruia fiecare participant a trebuit să salveze de la înălțime, contracronometru, o jucărie de pluș, câștigătorii fiind răsplătiți cu diplome de salvatori. Totodată, copiilor le-a fost prezentată autospeciala de intervenție mobilizată a fața locului special pentru ei, aceștia fiind încântați să exploreze îndeaproape o parte din lumea pompierilor militari.

Numeroasele întrebări şi răspunsuri ale celor mici, exemplele privind propriile experienţe ori cele ale prietenilor sau colegilor au contribuit la sedimentarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul celor două ore şi la transformarea sesiunii de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă într-un dialog amical cu pompierii, cu beneficii valoroase pe termen lung.Copiii au fost învățați de pompierii militari să prevină “ghinionul” 1

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.