Controale în spitalele din Bihor, după tragedia de la „Matei Balș”

395
Spitalul orășenesc Aleșd 2

Prefectul Dumitru Țiplea a convocat pe, 2 februarie, ora 15.00, o ședință cu unitățile sanitare de la nivelul județului Bihor. La întâlnire au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU), Inspecției Teritoriale ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalațiilor de Ridicat) Oradea, precum și ai 13 spitale din județ. 

Ședința a vizat gradul de implementare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, dispuse în urma verificărilor efectuate în decursul lunii noiembrie 2020 în secțiile ATI de la nivelul județului de către ISCIR, DSP și ISU Bihor. În cadrul discuțiilor au fost analizate neconformitățile și deficiențele identificate în urma acțiunii mixte de control, precum și gradul de remediere al acestora. 

Analiza a relevat o creștere a gradului de avizare privind autorizația de securitate la incendiu, față de anul 2019. În prezent, din cele 55 de corpuri de clădiri aferente spitalelor din Bihor, 18 sunt autorizate, 12 sunt autorizate parțial, 19 nu necesită autorizare și 6 sunt încă neautorizate, fiind în curs de remediere a deficiențelor de securitate împotriva incendiilor. 

Principalele observații au vizat: 

– întocmirea și respectarea graficelor de întreținere și verificare a instalațiilor electrice, precum și de stingere a incendiilor, de către personal calificat; 

– întocmirea și respectarea graficelor de întreținere și verificare a aparatelor, conform recomandărilor producătorului, de către personal specializat;

– rezolvarea promptă de către personalul tehnic a problemelor sesizate;

– asigurarea căilor de acces a utilajelor și autospecialelor de intervenție ale pompierilor în caz de incendiu;

– imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienților imobilizați din cauza lipsei de spațiu și a dimensiunii cadrului ușilor, în anumite cazuri;

– neconformități la respectarea distanței între paturi, respectiv între pat și perete. 

În completare, raportul controlului efectuat de către ISCIR Oradea la stațiile de oxigen din cele 9 secții ATI a indicat faptul că 2 stații de oxigen prezintă neconformități.

ISU Crișana a iterat faptul că instituția este pregătită să ofere spitalelor asistență tehnică în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, precizând că în decursul lunii martie vor fi demarate noi acțiuni de control la nivelul tuturor unităților sanitare din sistemul public de la nivelul județului Bihor.

În sprijinul rezolvării problemelor semnalate, prefectul Dumitru Țiplea a menționat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții administrației locale Oradea, a primit asigurări că managerii spitalelor pot obține finanțări pentru rezolvarea deficiențelor privind protecția împotriva incendiilor.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.