Controale în Bihor: Amenzi de 16.000 lei pentru nepurtarea măștii de protecție

514
Mască protecție amendă
 

Aproape 9.000 de persoane legitimate și 289 de societăți comerciale și mijloace de transport verificate în ultimele 48de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor. 

​În perioada 8 – 9 octombrie, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor și în scopul informării operatorilor economici și cetățenilor cu privire la noile modificări legislative referitoare la introducerea Certificatului verde COVID.

 

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 48 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 8.862 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 109 societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări și autogări.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 180 de mijloace de transport, din care 102 mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 74 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 21.000 de lei.

Dintre acestea, 70 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 16.000 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, iar 4 sancțiuni, cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 990 din 17 septembrie 2021, pentru a participa la anumite activități, persoanele fizice sunt obligate să facă dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19. 

De asemenea, sunt stabilite o serie de măsuri privind condițiile de participare la competiții sportive, activități cultural-artistice, spectacole, activități sportive, evenimente private, cursuri, conferințe sau adunări publice, în raport de rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile, precum și condițiile de acces în restaurante, cafenele, terase, baruri, cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc, locuri de joacă, săli de sport sau fitness, astfel încât să fie respectate normele sanitare.

Totodată, le reamintim cetățenilor că noile reglementări instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

Purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precum și în spații publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun.

Menționăm că acțiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 continuă zilnic, la nivelul județului Bihor. Acestea se desfășoară integrat, împreună cu partenerii instituționali, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor.

Scopul acestor acțiuni nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecție individuală, să poarte masca de protecție în spațiile în care este obligatorie, să nu se expună la riscuri.

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

 

Urmărește-ne și pe Google News