Continuă campania „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale”

122
 

În cadrul Campaniei „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale”, în perioada 14 ianuarie – 22 februarie 2021, au fost angrenați în special polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția mediului (Poliția Ecologică), sprijiniți de celelalte efective ale Poliției Locale Oradea aflate în teren.

Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat pe toată raza municipiului Oradea, cu precădere în cele 100 de zone vulnerabile identificate anterior.

Au fost efectuate 875 de verificări ale incintelor de colectare a deșeurilor, principalele probleme constând în depozitările ilegale de deșeuri adiacent incintelor de colectare și depozitare. În acest sens operatorul de salubritate RER Vest a fost solicitat să acționeze punctual în 318 situații.

De asemenea, au fost identificate incinte de colectare și depozitare deșeuri cu defecțiuni la sistemul de închidere, incinte de colectare și depozitare deșeuri murdare, dar șipersoane care extrag deșeuri din recipientele de precolectare lăsând în urmă mizerie. 

În urma controalelor efectuate au fost surprinse, identificate și sancționate 38 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv în afara incintelor de colectare și depozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei și determinate să depoziteze corect deșeurile.

Totodată, au fost sancționate contravențional 145 de asociații de proprietari pentru că nu au întreținut curățenia în interiorul incintelor de colectare sau în perimetrul adiacent acestora.

În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite 197 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor HCL 861/2020 privind aprobarea regulamentului privind serviciul de salubrizare al municipiului Oradea, din care:- 31 amenzi contravenționale în valoare de 16.500 lei.- 166 avertismente scrise, aplicate asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice sau persoanelor juridice, utilizatori ai serviciului public de salubritate.

În ceea ce privește nerespectarea prevederilor HCL 873/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi în cuantum total de 6500 lei și 10 avertismente. 

Activitatea polițiștilor locali va continua pe întreg parcursul anului 2021.

„Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi, nu doar de firmele de salubrizare. Considerăm că într-un oraș civilizat cum este Oradea, nu ar trebui să fie nevoie de aplicarea măsurilor coercitive din partea Poliției Locale. Avem încredere în spiritul civic și mizăm pe buna credință a fiecărui orădean. Astfel, solicităm sprijinul comunității în succesul acestei campanii și rugăm cetățenii din Oradea să ne aducă la cunoștință faptele și situațiile care încalcă prevederile legale din regulamentul de salubrizare, apelând numărul de telefon al Poliției Locale – 0259/969”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.