Consiliul Județean Bihor va realiza pe fonduri europene trei drumuri de legătură în Zona Metropolitană și creează bazele unui parteneriat cu CNAIR pentru realizarea centurilor ocolitoare Aleșd și Ștei-Beiuș

436

Azi, 10 noiembrie 2020, a avut loc ședința de îndată a Consiliului Județean Bihor, prin care s- au adoptat proiectele de hotărâre privind solicitările adresate unităților administrativ-teritoriale Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și Municipiul Oradea, pentru ca terenurile acestora, ce se încadrează în proiectul ,,Creșterea accesibilității pe drumuri județene în Zona Metropolitană Oradea”, și care au în vedere construcția de noi drumuri de legătură (Oradea-Oșorhei, Oradea-Nojorid și Oradea- Sântandrei), să fie transferate în domeniul public și proprietatea Județului Bihor, în așa fel încât, prin Consiliul Județean Bihor, să fie accesați banii europeni la dispoziție pentru realizarea studiilor de fezabilitate aferente realizării acestor drumuri noi.


Această solicitare vine în scopul eficientizării procesului de absorbție a fondurilor europene, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cu scopul accesării celor 340 000 Euro pentru studii de fezabilitate, ulterior aceste proiecte urmând a fi depuse pentru finanțare prin Programul Operațional Regional.
Următorul pas în acest proces este ca și localitățile Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și Municipiul Oradea să adopte hotărârile de rigoare care să asigure continuitatea din punct de vedere juridic a acestui proiect, pentru ca la finalul acestei luni, în urma stabilirii parteneriatului cu ADR N-V, Consiliul Județean Bihor să poată depune cererea de finanțare.


Tot în această ședință au fost adoptate în unanimitate două proiecte de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor de constituire a unui parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru implementarea obiectivelor de investiții: ,,Varianta de ocolire Aleșd Sud” și ,,Varianta de ocolire Ștei-Beiuș”.

Aceste două proiecte, care se află la nivel de studiu de fezabilitate din anul 2016, vor fi preluate de Consiliul Județean Bihor de la CNAIR, pentru a putea fi elaborate documentațiile tehnice și pentru a putea fi realizate lucrările, astfel încât, până în 2023, când este termenul limită de finalizare al proiectelor desfășurate prin actualul Program Operațional de Infrastructură Mare, lucrările la drumuri să fie finalizate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.