Consiliul Județean Bihor se împrumută cu 100 de milioane de lei pentru demararea investițiilor din județ

281

Consiliul Județean Bihor a contractat un credit bancar în valoare de 100 de milioane de lei pentru demararea investițiilor din județ. Contractul cu RAIFFEISEN BANK SA a fost semnat vineri, 18 februarie.

 

Durata creditului este de 14 ani, din care doi ani perioada de tragere și de grație, iar 12 ani perioada de rambursare. În anul 2022 vor fi efectuate trageri în valoare de 40 de milioane de lei, iar în 2023 în valoare de 60 de milioane de lei.

Anii 2021 și 2022 au fost și sunt ani de importanță majoră pentru demararea proiectelor care stau la baza dezvoltării infrastructurii județului Bihor. Acesta este un împrumut necesar pentru proiectele de investiții pe care le derulează Consiliul Județean Bihor. Aceste sume vor asigura finanțarea în perioada premergătoare obținerii finanțărilor europene nerambursabile. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru a finaliza proiectele începute în mandatele trecute, din bugetele proprii. De exemplu, Campusul Școlar pentru Învățământ Special, care are o valoare de aproximativ 18 milioane de euro și care până în acest moment a primit o finanțare de aproximativ 6 milioane de euro”, a menționat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Scopul acestui credit este asigurarea unor surse de finanțare suplimentare pentru realizarea obiectivelor de investiții publice de interes local, prioritare pentru județul Bihor.

Lista de obiective cuprinde finanțarea a nouă investiții: (1) Campus școlar pentru învățământ special din Municipiul Oradea, (2) centura Oșorhei din Zona Metropolitană Oradea și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel, (3) centurile din ZMO – Nojorid și Sântandrei, (4) creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea, (5) dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea, (6) reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, (7) modernizarea DJ 797A Bicaciu – Ianoșda, (8) reabilitarea DJ 792A Beliu – Tinca – Leș și (9) înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Banca va percepe o dobândă fluctuantă, la o rată egală cu Rata de Referință ROBOR la 6 luni, plus o marjă de 0,70%. Dobânda va fi plătită în ultima zi lucrătoare a ultimei luni din fiecare semestru. Nu se percep alte comisioane sau costuri suplimentare. Rambursarea creditului se va face în 24 de rate egale în perioada 30.06.2024 – 31.12.2035.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.