Connecting Europe Express, trenul-simbol al Europei, a staționat în Gara din Oradea (video)

201
 

Trenul „Connecting Europe Express” care traversează Europa în acest an a ajuns, sâmbătă seara, în Gara Mare din Oradea. Peste 100 de orădeni au venit să-l vadă, iar delegația a fost întâmpinată de către Mihai Jurca, city-managerul orașului. 

 

Anul 2021 a fost desemnat ca fiind „anul căilor ferate”, astfel că în UE s-a decis ca trenul simbolic, numit „Connecting Europe Express”, să traverseze Europa timp de mai bine de o lună. Sâmbătă seara expresul a ajuns în Gara Mare din Oradea unde a staționat aproape o oră. City-managerul Mihai Jurca a fost cel care a primit delegația cu un mesaj de bun venit. Cu această ocazie s-a făcut un schimb de fanioane, iar oficialilor le-a fost prezentată istoria Gării din Oradea, în incinta holului stației CFR fiind amenajată o expoziție foto pe care aceștia au  vizitat-o. De asemenea, în cadrul programului  s-a parcurs și un tur de oraș cu oprire în Piața Unirii. 

“Înmânez drapelul orașului și al României pentru a ne arăta susținerea și disponibilitatea în dezvoltarea de proiecte pentru calea ferată atât în regiune, cât și în zona metropolitană din Oradea”, a precizat Mihai Jurca, city-managerul municipiului Oradea.

Delegația a fost impresionată de numărul mare de orădeni care a venit să întâmpine trenul expres, dar și de frumusețea clădirilor din centrul orașului.

“Ducem steagul orașului și al țării la Paris alături de celelalte țării. În felul acesta vă exprimați participarea și parteneriatul pentru acest proiect. Mulțumim că ați venit  într-un număr atât de mare”, a precizat Herald Ruijters, directorul DG MOVE EC. 

Trenul Connecting Europe Express a plecat pe 2 septembrie de la Lisabona și va ajunge la destinație pe 7 octombrie, la Paris. Va călători peste 20.000 km, va trece prin 26 de țări și va opri în peste 100 de localități. Potrivit comisarului european Adina Vălean, trenul își va propune să testeze care sunt obstacolele ce stau în calea creării unei rețele feroviare perfect interconectată. 

Pe tot parcursul anului, în toată Europa, vor fi organizate diverse activități menite să scoată în evidență transportul feroviar pentru a încuraja deplasarea pe calea ferată atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri, precum și pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului stabilit în Pactul verde european, acela de a avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Trenul este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al căilor ferate.

 

Urmărește-ne și pe Google News