Concert SoNoRo Conac la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea

73
Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea

Cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.

În cadrul turneului SoNoRo Conac va avea loc un concert în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic, vineri, 9 iulie, de la ora 19:30. Accesul la concert este liber, în baza unei rezervări la adresa de mail rezervari@sonoro.ro.

Programul concertului cuprinde lucrări de Pablo Casals, Zoltán Kodály și Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretareamuzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici(violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) și Cristiana Mihart(pian).

Cum anul trecut a deschis seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor și lângă zidurile bisericilor fortificate, dar și apetitul publicului pentru această îmbinare a armoniei muzicii cu cea a naturii, și în acest an sunt programate concerte SoNoRo Conac în aer liber.

Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe.

„Suntem încântați, de fiecare dată, să revenim în Oradea, iar concertul din acest an, din cadrul turneului SoNoRo Conac, este susținut în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic de aici. Acest simbol important al orașuluiOradea a fost, din păcate, devastat de incendiul din anul 2018 și încă de atunci se fac eforturi pentru reconstruirea lui. Concertul SoNoRo dorește să reamintească încă o datăimportanța acestei cauze și să îndemne publicul din toată țarasă doneze pentru reconstrucția Palatului, în condițiile în care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit. Fiecaredonație contează pentru acest reper istoric și cultural care face parte din patrimoniul României.”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac. 

Actuala clădire a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost construită între anii 1903-1905, după proiectularhitectului Kálmán Rimanóczy, fiind inaugurată de cătreepiscopul Demetriu Radu la data de 11 iunie 1905. Clădireareflectă tendințele arhitectonice ale timpului din Imperiulmulti-național și pluri-confesional Austro-Ungar.

În 1791 aici s-a redactat primul Supplex. Tot aici, în 1803, Gheorghe Șincai își scrie „Elegia”, fiind găzduit de episcopulSamuil Vulcan (1758-1839), episcop care a pus bazele uneivaste biblioteci enciclopedice, cuprinzând, printre altele, și manuscrisele corifeilor Școlii Ardelene.

În anul Marii Uniri aici s-a prezentat de către AlexandruVaida-Voievod o variantă a declarației de autodeterminare a românilor din Transilvania, iar episcopul Demetriu Radu, datorită implicării decisive în actul Unirii, a fost ales membrupe viață în Senatul României.

În data 23 mai 1919, Regele Ferdinand și Regina Maria au ajuns la Oradea și de la gară au mers la Biserica cu Lună, apoila Catedrala Greco-Catolică, unde episcopul Demetriu Radu i-a binecuvântat și a ținut un Te Deum, apoi la PalatulEpiscopal unde au avut loc recepțiile autorităților bisericești, civile și militare.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

„În fiecare an, SoNoRo Conac este o experiență nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri și ne conectează, ne trezește emoții si ne ajută să descoperim alte și alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să  arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă și în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare și că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă și de măiestria muzicienilor, veți găsi în aceste evenimente explicații și povești despre fiecare piesă interpretată, dar și apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susținem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă și plină de talent, o lume vie care vă va cuceri și care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar și să privim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți, spre viitor”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Călătoria muzicală va continua la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, găzduită de o clădire construită în 1902, în stilul secession (10 iulie);  la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, inițial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie); în Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie) și la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă șase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe https://conac.sonoro.ro/.