23.1 C
Aleşd
sâmbătă, 13 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Concert Folcloric Bicentenar „Avram Iancu”: Un omagiu impresionant pentru Eroul Național

Duminică, 23 iunie 2024, peste 7.000 de bihoreni s-au adunat în Piața Unirii din Oradea pentru a participa la Concertul Folcloric Bicentenar „Avram Iancu”, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, C.A.R.P.O. și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea.

O Seară Plină de Emoție și Semnificație Istorică

Concertul a fost un omagiu adus eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la nașterea sa, și a oferit o seară încărcată de emoție și semnificație istorică. Spectacolul a fost deschis de sunetul tulnicului, răsunând simbolic din Turnul Primăriei Oradea, continuat de un recital solemn susținut de Cristian Strugar, care a captivat publicul și a introdus atmosfera concertului.

Artiști de Renume și Momente Inedite

Evenimentul a reunit nume mari ale folclorului românesc, printre care Veta Biriș, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, Ciprian Roman, Mirela Mănescu, Taraful de la Vața, Antonela Ferche-Buțiu, Ana Almășan Ciontea, Marius Ciprian Pop, Florica Zaha, Sava Negrean Brudașcu și Nicolae Furdui Iancu. Prestația acestora a reușit să redea cu măiestrie spiritul și dedicarea lui Avram Iancu.

Concertul a fost dirijat de managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, prof. Liviu Buțiu, care a coordonat și orchestra „Rapsodia Bihoreană”. Aceasta a susținut o impresionantă suită de orchestră din Ardeal, ridicând nivelul artistic al spectacolului.

O Experiență Culturală de Neuitat

Spectatorii au fost profund impresionați de fiecare moment muzical, răspunzând cu aplauze entuziaste care au confirmat aprecierea și dragostea continuă pentru folclor. Energia și entuziasmul publicului au creat o conexiune specială cu artiștii, amplificând emoțiile și intensitatea fiecărui moment.

Încheiere Solemnă

Evenimentul s-a încheiat într-o notă solemnă, cu toți artiștii și publicul cântând „Marșul lui Iancu”. Ultimul semnal din tulnice și apariția soldaților pașoptiști cu torțe au fost momentele care au închis concertul, lăsând o impresie durabilă asupra tuturor participanților.

Transmisiuni TV

Concertul va fi transmis integral pe HORA TV pe 30 iunie, la ora 13:00, și în reluare pe 2 iulie 2024, la ora 20:00.

Organizatorii, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, C.A.R.P.O. și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea, au oferit orădenilor o seară de neuitat, celebrând cu mândrie moștenirea eroului național Avram Iancu.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,846FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI