5.3 C
Aleşd
miercuri, 21 februarie 2024

Cod portocaliu și galben de ploi şi vânt în Bihor

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, avertizări de tip Cod portocaliu și galben de ploi și intensificări ale vântului.

- Publicitate -

Potrivit meteorologilor, avertizarea meteo cod galben este valabilă în perioada 30 noiembrie, ora 17.00 – 1 decembrie, ora 21.00.

În Crișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă în general de 25…40 l/mp.

Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Meteorologii au emis azi și o avertizare meteo cod portocaliu de cantități însemnate de apă, valabil în intervalul 30 noiembrie, ora 20:00 – 1 decembrie, ora 15:00.

În intervalul menționat, în județul Maramureș și în zona montană a județelor: Bistrița – Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare se vor acumula cantități de apă de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

În contextul avertizării hidrologice Cod portocaliu, valabilă în intervalul 01.12.2023, ora 03:00 – 03.12.2023, ora 12:00, pentru protejarea vieților și bunurilor dumneavoastră, pompierii militari bihoreni vă recomandă:

Pe timpul producerii inundaţiei:
• Respectaţi recomandările transmise de autorităţi;
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
• În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;
• Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;
• Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
• Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
• Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
• Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
• Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale și construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,933FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
34CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,550AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI