Bombe, proiectile, grenade și cartușe descoperite în curtea unei case (foto)

1361
Bombe
Foto ©️ ISU Crișana

Sâmbătă, 04 ianuarie, în jurul orei 15.15, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Oradea, pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui bărbat, în vârstă de 37 de ani, rănit, conform sesizării primite, în urma exploziei unei petarde.

La fața locului, s-a deplasat de urgență, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care a acordat îngrijirile necesare victimei, care a suferit multiple plăgi la nivelul mâinilor și al feței, transportând-o ulterior al Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean.

În jurul orei, 17.20, în urma verificărilor efectuate de organele abilitate la adresa menționată, Inspectoratulpentru Situații de UrgențăCrișana” a fost solicitat de Inspectoratul de Poliție Bihor intervină pentru ridicarea muniției și a elementelor de muniție descoperite la domiciliul victimei.

Echipajul pirotehnic al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la fața locului, a identificat 1366 de muniții și elemente de muniție (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive și defensive, cartușe, respectiv 883 elemente de muniție) provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişanareaminteşte cetăţenilor faptul în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie, trebuie apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi asigure securitatealocului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:

•    ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor îndiferite încăperi sau locuinţe;

•    comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

•    lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

•    introducerea muniţiilor în foc;

•    topirea elementelor metalice de muniţii;

•    tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prinsudură;

•    folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelorunelte;

•    demontarea focoaselor sau a altor elementecomponente;

•    folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alteelemente din componenţa acestora.

Bombe Oradea

 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.