3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

Bombă găsită în Girișu de Criș

Luni, 15 mai a.c., specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au desfăşurat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.

- Publicitate -

Apelul primit prin Sistemul Unic de Urgență 112, în jurul orei 13.00, semnala descoperirea unei muniţii în localitatea Girișu de Criș. La locul indicat de apelant a fost mobilizat echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, care a identificat o bombă aruncător de calibru 82 de milimetri, provenită din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Muniția a fost descoperită de un cetăţean în propria grădină, în timp ce efectua săpături pentru construirea unui gard.
Bomba aruncător a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către pompierii militari, urmând a fi distrusă ulterior prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, se interzice:

• ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite spaţii sau locuinţe;
• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
• introducerea muniţiilor în foc;
• topirea elementelor metalice de muniţii;
• tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
• demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
• folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI