26.5 C
Aleşd
marți, 21 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Bătrână de 77 de ani, moartă în urma unui incendiu care i-a mistuit casa

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

Pompierii militari bihoreni vă adresează rugămintea ca, în momentul izbucnirii unui incendiu, să vă autoevacuați urgent din clădire (casă, apartament, bloc, birou etc..), iar în situația în care există și alte persoane în construcția afectată de incendiu, să le evacuați ori să vă asigurați că se autoevacuează. În niciun caz, să nu încercați să îl stingeți dacă astfel vă periclitați sănătatea ori viața și să nu vă întoarceți după bunuri pe care le considerați de valoare: viața dumneavoastră este neprețuită!

În noaptea de joi spre vineri, 19 martie, în jurul orei 23.10, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, că arde o casă în Ciocaia, acesta semnalând totodată posibilitatea ca proprietarii să fi fost surprinși în interiorul locuinței mistuite de flăcări.  

La adresa indicată de apelant au fost mobilizate cu operativitate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Săcueni, din care două de stingere și unul de paramedici și un echipaj de pompieri din cadrul Stației Valea lui Mihai, fiind totodată alertat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Diosig. 

Ciprian Blejan

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul era generalizat, flăcările manifestându-se violent în interiorul locuinței și la acoperiș, iar proprietarul, care reușise să se autoevacueze în curtea casei, le-a precizat echipajelor că soția sa se afla în casa cuprinsă de flăcări.

Pompierii au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, acționând concomitent pentru căutarea victimei surprinse în interior, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru realizareadispozitivelor de protecție ale celor două case din imediata proximitate, expuse riscului de incendiere.

Pompierii militari paramedici i-au acordat primul ajutor calificat proprietarului, în vârstă de 83 de ani, care se intoxicase cu fum, octogenarul refuzând ulterior transportul la spital.

Din nefericire, forțele de intervenție au găsit în interiorul casei, sub tavanul prăbușit, trupul carbonizat al femeii în vârstă de 77 de ani.

Incendiul, care a afectat întreaga casă, a fost stins în jurul orei 00.18, echipajele acționând în continuare la fața locului, până în jurul orei 02.45, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Conform cercetărilor efectuate, incendiul a  fost, cel mai probabil, generat de un coș de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic față de materialele combustibile.

Echipajele de pompieri au reușit să salveze cele două locuințe situate la aproximativ cinci metri de focarele de incendiu.

Alte două incendii

În după-amiaza zilei de joi, alte două evenimente provocate tot de coșurile de fum, în cazurile respective, necurățate de funingine, s-au produs la două locuințe situate pe strada Narcisei din Diosig, respectiv pe strada Henrik Ibsen din Oradea, incendii care au fost stinse de pompierii militari din cadrul Stației Săcueni și Detașamentului 2 Oradea.

Din fericire, în aceste două cazuri, nu au existat victime și nu s-au înregistrat pagube, evenimentele fiind observate și sesizate prin 112, înainte ca flăcările să se extindă. 

Coșurile de fum amplasate necorespunzător față de materialele combustibile, necurățate sau nereparate provoacă nu doar pagube materiale, ci și pierderi de vieți omenești!

Pompierii militari atrag atenția bihorenilor, încă o dată, că necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum generează incendii care se soldeazăadeseori cu daune materiale și din nefericire, uneori cu persoane rănite sau cu pierderi de vieți omenești, așa cum s-a întâmplat în noaptea de joi spre vineri, în localitatea Ciocaia.

În scopul protejării vieților și bunurilor dumneavoastră, pompierii militari vă adresează rugămintea de a respecta următoarele reguli și măsuri:

• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,527FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI