Bărbat rănit grav în urma unui incendiu, resuscitat de echipajul SMURD mobilizat la fața locului

479
Bărbat rănit grav în urma unui incendiu, resuscitat de echipajul SMURD mobilizat la fața locului

În data de 24 februarie, pompierii militari orădeni au intervenit pe strada Liszt Ferenc din municipiu, unde au acționat pentru salvarea unui bărbat și pentru stingerea incendiului produs la apartamentul acestuia.

În seara zilei de luni, 24 februarie, în jurul orei 22.25, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin numărul unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la un apartament situatla parterul unui bloc cu 4 etaje, de pe strada Liszt Ferenc din Oradea.

Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgență, două echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Ajunse la locul intervenției în aproximativ cinci minute de la primirea apelului, echipajele au acționat simultan pentru salvarea unui bărbat de 65 de ani, pe care l-au găsit în interiorul locuinței afectate de flăcări, pentru stingerea incendiului și pentru evacuarea locatarilor clădirii.

Bărbatul, care se afla în stop cardio-respirator și prezenta arsuri de gradul IV pe circa 80% din suprafața corpului, a fost predat echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care i-a acordat îngrijirilemedicale ce se impuneau. După efectuarea, cu succes, a manevrelor de resuscitare, echipajul SMURD a transportat victima la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 20 de  minute, împiedicând propagarea acestuia la celelalte trei camere și la apartamentele învecinate.  

Întrucât casa scării era inundată cu fum, pompierii militari au verificat fiecare locuință în parte, pentru salvarea eventualelor victime intoxicate cu fum și au evacuat 15 persoane (alte 20 autoevacuându-se până la sosirea echipajelor), iar pentru înlăturarea oricărui pericol, forțele de intervenție au ventilat casa scării și apartamentele din bloc. Nu au existat alte persoane rănite.

În urma evenimentului, au ars bunuri aflate în dormitor (o canapea, o masă, trei scaune, un dulap și un televizor), iar din cauza fumului și a temperaturii ridicate, s-au degradat patru uși, o baie și zugrăveala dintr-o altă încăpere.

Cercetările efectuate la faţa locului au relevat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de fumat.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu persoane rănite și în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu;

•    Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;

Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.