”AUTISMUL NU ESTE MOLIPSITOR…DAR UN ZÂMBET POATE FI!”

86

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a ales să sprijine și să fie alături, ca parteneri, de Asociaţia SOS Autism Bihor, cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului.

 

În fiecare an, ziua de 2 aprilie este marcată simultan în întreaga lume prin manifestări diverse, menite să atragă atenția asupra tulburărilor din spectrul autist, pentru respectarea demnităţii acestor persoane, pentru oportunităţi şi şanse egale la o viaţă normală

În Oradea, în acest an, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului a fost marcată de un flash mob pe platoul din Piaţa Unirii.  Astfel participanţii, în număr mare, persoane cu diferite dizabilităţi şi membrii ai comunităţii locale, purtând îmbrăcăminte de culoare albastră și-au dovedit abilităţile artistice şi sportive. 

În semn de solidaritate cu persoanele cu tulburări din spectru autist, clădirea Primăriei Municipiului Oradea și Podul Centenarului  au fost iluminate pentru câteva ore în albastru, culoare care reprezintă simbolul conştientizării autismului. 

Autismul este o tulburare complexă, care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei.

Asociaţia SOS Autism Bihor a fost înființată în luna martiea anului 2007, de către 14 părinți de copii şi adulți cu autism, care au dorit să schimbe în bine viaţa copiilor lor. Din anul 2016 asociaţia oferă servicii licențiate în Centrul de Zi pentru adulți cu dizabilități, terapie de recuperare, de grup sau individuală pentru tineri cu autism, kinetoterapie, terapie prin dans, prin artă, aromaterapie, în sediul de pe str. Pompiliu Miron nr.5 Oradea, sediu pus la dispoziţie de către municipalitate. Programul centrului este de luni până vineri între orele 08 şi 16.00.

Autismul trebuie privit ca o neuro-diversitate umană, iaraceşti tineri au dreptul de a se dezvolta, a învăța și a se realiza potrivit cu talentele lor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.