Atenție: O tânăra de 18 ani care a consumat ciuperci necontrolate a fost trimisă de urgență la București

630
elicopter -800x492
Foto caracter ilustrativ

Tânara a făcut o formă severă de intoxicație, i s-a efectuat dializă hepatică de către medicul primar Daniela Negrău, de la secția de Terapie Intensivă Oradea. A fost trimisă de urgență la București cu elicopterul SMURD, vineri dimineață, puțin după ora 10:00.

 

De dializă hepatică (procedeu medical efectuat la Spitalul Județean de circa trei ani) au avut nevoie și au beneficiat și alți pacienți intoxicați cu ciuperci.

Tânăra de 18 ani însă are nevoie, se pare și de transplant de ficat și s-a decis transport medicalizat până la Spitalul Fundeni din Capitală. Fata a fost transportată cu un elicopter SMURD de la Oradea până la Sibiu, de unde a fost preluată de un alt elicopter, până la Spitalul Fundeni.

În speranța că se va găsi un donator compatibil, fata se luptă între viață și moarte.

Și tatăl ei este și el internat la Spitalul Județean Oradea, în stare gravă, dar nu atât de critică.

Grav este că bihorenii continuă să mănânce ciuperci cumpărate de la vânzători sau de la colț de stradă sau, mai rău, culese din pădure. Sub pretextul că sunt cunoscători, mulți bihoreni care apreciază gustul deosebit al pitoancelor, gălbiorilor, crăițe, ciuperci de rouă etc nu se abțin și merg să le culeagă din păduri savurându-le, fără a avea nici pic de teamă că s-ar putea intoxica. Ajunge însă doar o ciupercă să fie contaminată că le transmite și celorlalte din pungă sau oală, rămânând toxice și după fierbere ori prăjire.

Este și cazul acestei familii din Suplacul de Barcău, tatăl fiind cel care a cules ciupercile consumând în familie. El se află internat la secția de reanimare a Spitalului Județean din municipiul Oradea, după cum precizam mai sus, însă viața fatei lui, de 18 ani, depinde acum nu doar de dializă hepatică, ci și de transplant de ficat.

Medicii avertizează bihorenii să ia în serios aceste cazuri, să fie siguri că testele băbești cu ceapa sau pătrunjelul nu sunt sigure și să țină cont de recomandările inspectorilor sanitari de la Direcția de Sănătate Publică pentru a nu-și pune viața în pericol.

Amintim că din iunie și până acum 19 oameni s-au intoxicat cu ciuperci și au ajuns la spital, 12 dintre cazuri fiind înregistrate deja în această lună.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.