Atenţie la hornuri: 2 incendii produse de coșurile de fum

192
Incendiu horn
Foto caracter ilustrativ

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” atrag, încă o dată, atenția bihorenilor că anual, în această perioadă, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de materialele combustibile).

​În seara zilei de miercuri, 22 decembrie, în județul Bihor s-au produs două evenimente provocate de coșurile de fum, unul dintre acestea soldându-se cu pagube materiale.

​Miercuri, în jurul orei 21.10, echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au intervenitpentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe situate pe strada Elanului din municipiu. 

​Forțele de intervenție au reușit să stingă operativincendiul, a cărui cauză probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine, împiedicând producerea de daune materiale. 

​În aceeași seară, între orele 21.45-23.10, pompierii militari din cadrul Stației Valea lui Mihai au acționatpentru gestionarea unui eveniment similar, produs la acoperișul unei case din Sălacea.

​Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la întregul acoperiș și la încăperi, limitândpagubele la circa 35 metri pătrați din acoperișul casei. Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de coșul de fum amplasatnecorespunzător ori neprotejat termic față de materialelecombustibile.

​În scopul preîntâmpinării unor astfel de situații, ce se pot solda cu mari daune materiale sau chiar pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor recomandă populației respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

• Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate și  curățate periodic de persoane specializate și autorizate;

• În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile; 

• Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

• La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

• Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

• În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

• Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

• Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.