Atenție la coșurile de fum și mijloacele de încălzire! Incendii în Șumugiu și Marghita

137
incendiu Șumugiu 1 -800x600

În cursul nopții de miercuri spre joi, 19 septembrie a.c, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a două incendii generate, cel mai probabil, de cauze specifice perioadelor caracterizate prin temperaturi scăzute: coșuri de fum și mijloace de încălzire.

Între orele 00.20 – 00.40, echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii 1 Mai au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din satul Șumugiu, comuna Hidișelu de Sus.

În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau violent la acoperișul locuinței (tavanul a două din cele trei încăperi fiind prăbușit) și la două anexe, existând pericolul extinderii la întreaga casă și la o altă locuință situată în aceeași curte.

Pompierii militari au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia casei situate în imediata proximitate, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia la una din încăperile locuinţei al cărei acoperiş era afectat de flăcări, precum și la casa din apropiere.
Acţiunea de stingere a fost finalizată în aproximativ 20 de minute, echipajele acționând în continuare la fața locului până la ora 02.45, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un mijloc de încălzire (sobă metalică) lăsat nesupravegheat.
Ca urmare a producerii incendiului au ars acoperișul casei și cele două anexe și s-au distrus bunuri din cele două încăperi al căror plafon s-a prăbușit.

În cursul aceleiași nopți, în jurul orei 03.00, pompierii Detașamentului Marghita au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum defect, la o magazie din cadrul unei gospodării de pe strada Bihorului din Marghita.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la locuința situată la o distanță de aproximativ un metru.
Au ars acoperișul construcției auxiliare, pe o suprafață de circa 40 metri pătrați, aproximativ 300 kilograme cărbuni, circa un metru cub material lemnos și materiale textile.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.