14.2 C
Aleşd
vineri, 29 martie 2024

Atenție la coșurile de fum și mijloacele de încălzire! Incendii în Căbești și Salonta

Sâmbătă, 07 decembrie, în jurul orei 23.00, pompierii Secției Beiuș au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe din localitatea Căbești.

- Publicitate -

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 35 de minute, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga casă și să salveze astfel bunuri de o valoare considerabilă.

Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum necurățat de funingine, au ars circa 10 metri pătrați de acoperiș și aproximativ 5 metri pătrați tavan din lemn.

Duminică, 08 decembrie, în jurul orei 23.35, echipajele Detașamentului de Pompieri Salonta au fost mobilizate pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie situată pe strada Zilahy Lajos din localitate.

Echipajele de pompieri au acționat simultan pentru stingerea incendiului, care se manifesta violent la o magazie de lemne, respectiv pentru protecția unei anexe și a locuinței situate la mai puțin de un metru de focare, reușind în scurt timp să înlăture pericolul extinderii flăcărilor la casă și la construcția auxiliară, ambele expuse riscului de incendiere.

Au ars magazia de lemne, pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați și aproximativ 3 metri cubi lemne de foc.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil,generat de depozitarea cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte bihorenilor că cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic  într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

Totodată, subliniem faptul că că verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii. Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).

De asemenea, recomandăm cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele de încălzit:

Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;
În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri;
Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate.
- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,168FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
599CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI