Atenție la afumători! O afumătoare a provocat un incendiu într-o gospodărie

294

În cursul zilei de miercuri, 2 decembrie, în jurul orei 12.10, un apelant al numărului unic 112 semnala izbucnirea unui incendiu la o gospodărie situată pe strada Bihorului din municipiul Oradea.

​Pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizate cu operativitate, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța de tip B2 a subunității, respectiv un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea cu o autospecială de stingere. Întrucât, în zona respectivă, locuințele sunt racordate la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, la adresa indicată de apelant s-a deplasat de urgență și autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

​În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la o anexă din cadrul gospodăriei și parțial, la un alt acaret din curtea gospodăriei învecinate, cele două construcții având acoperișul comun.

​Pompierii militari au reușit să localizeze incendiul în circa 10 minute, împiedicând propagarea flăcărilor lacamerele locuinței de care era lipită anexa în flăcări, la o altă casă situată în imediata proximitate și la alte construcții auxiliare din cadrul gospodăriei învecinate, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă. După stingerea ultimelor focare, în jurul orei 12.40, echipajele au continuat să acționeze la fața locului pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului până în jurul orei 13.40. 

​În urma incendiului au ars anexa construită pe o suprafață de circa 30 metri pătrați și aproximativ 15 metri liniari din pazia casei, iar la gospodăria învecinată, flăcările au afectat un șopron din lemn construit pe o suprafață de circa 8 metri pătrați și un metru pătrat de scândură.  

​Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, produs de utilizarea focului deschis în spaţii închise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în interiorul magaziei fiind improvizată o afumătoare.

​În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

•​se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

•​se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.