ATENȚIE: COD GALBEN METEOROLOGIC ȘI HIDROLOGIC

166

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis douăavertizări Cod Galben, valabile pentru județul Bihor, în intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00, fenomenele vizate fiind “instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.Vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie”, respectiv în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, fenomenele avertizate fiind intensificări susținute ale vântului și cantități de apă însemnate.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul nostru, o avertizare hidrologică –Cod Galben, valabilă  în perioada 17.05.2021, ora 16:00 – 18.05.2021, ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crişul Repede și Crişul Negru. Conform datelor transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, avertizarea hidrologică vizează în principal: “Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.”.

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. 

Pe timpul  furtunii, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

​Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri: 

•​ Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

•​ Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

•​ Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

• ​Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•​ Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•​ În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

• ​Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•​ Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•​ Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•​ Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•​ Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•​ Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.